Amazon levererar på 30 minuter med drönare

Drönare som tar hand om e-handelsleveranser, en framtid som rycker allt närmare. Nu meddelar även nätjätten Amazon att man har planer på att börja använda sig av obemannade flygfarkoster för att få ut paket till sina kunder.

Under en intervju i tv-programmet 60 Minutes i helgen avslöjade Amazons vd, Jeff Bezoz, att företaget nu vill börja leverera med självstyrande drönare. Tanken är att dessa obemannade flygfarkoster, som har åtta rotorblad och en flygradie på 16 kilometer, ska kunna leverera böcker och andra varor upp till ungefär två kilo.

– Jag vet att det här ser ut som science fiction. Men det är det inte, säger Bezos under intervjun.

Annons

I dag väger drygt 86 procent av de varor som Amazon skickar ut under två kilo, så det betyder att man skulle kunna snabba upp leveranserna på en stor del av sina beställningar. För de som bor nära en av företagets distributionscentraler ska det till och med kunna ta mindre än 30 minuter från beställning till leverans.

Inte godkänt i USA, ännu

Vi har tidigare spekulerat i om hur drönare kan komma att användas för e-handelsleveranser inom en inte alltför avlägsen framtid. Tidigare i höst rapporterade vi även om hur det under 2014 blir verklighet i Australien, där nystartade e-handlaren Flirtey ska använda sig av obemannade farkoster för att leverera böcker till sina kunder.

Huruvida detta kommer att bli verklighet även för Amazon, och i USA är dock inte klart. Den federala luftfartsmyndigheten, FAA, har ännu inte godkänt användandet av kommersiella drönare i USA.

Men det är sällan Amazon gör något som de inte tänkt genom både en och två gånger så de kommer alldeles säkert att göra ett helhjärtat försök. Bezos själv tror att Amazon kan börja leverera med drönare tidigast 2015 på grund av de regler som finns idag, men att 4-5 år är en mer realistisk tanke.

Källa: TechCrunch, Amazon

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!