Amazon miljardsatsar i Europa – anställer 18 000 i år

Har investerat 280 miljarder i EU de senaste åren.

Enligt flitigt återkommande medieuppgifter kommer Amazon att etablera sig i Sverige i år, eller möjligen nästa år. Exakt vad etableringen i så fall kommer att utgöras av återstår dock att se. Men redan nu säljer e-handelsjätten en hel del till de svenska kunderna.

LÄS ÄVEN: Här är Amazons svenska omsättning

Annons
Annons

Räknar med att bli 83 000

Amazon har hittills gått in på europeiska marknader som Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien. Och nu väntar fler satsningar i Europa.

Bland annat ska företaget skapa 18 000 nya jobb på kontinenten det här året. När anställningarna är avklarade räknar e-handlaren med att ha 83 000 så kallade "Amazonians" i Europa.

- Vi skapar tusentals jobb över hela Europa och investerar miljarder i lokala ekonomier, skriver Amazon i ett nyhetsutskick.

Söker till bland annat Spanien och Italien

Mellan åren 2010 och 2017 ska Amazon enligt egen utsago ha investerat totalt 27 miljarder euro, eller 280 miljarder kronor, i till exempel jobb, tjänster och byggnader på marknaderna i Europa. Företaget har i dag utvecklingscenter i 16 europeiska städer - som Cambridge, Barcelona och Turin, och det är bland annat till dem det nu behövs personal. Några möjligheter att arbeta för Amazon på en eventuell svensk marknad nämns dock inte. 

Deras arbetsuppgifter kommer bland annat att bestå av att utveckla Alexa och Prime Air.

- Våra investeringar och vårt jobbskapande visar på våra djupa rötter i Europa. Från utvecklare till medarbetare till våra nya logistikcentraler, det finns tusentals möjligheter på över hundra platser, säger Xavier Garambois, Amazons Vice President för retail i EU.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!