Amazon och Ebay i skattehärva i Storbritannien

E-handelsgiganterna har hamnat i rampljuset efter att säljare på deras marknadsplatser struntat i att lägga på moms på sina produkter.

Skattemyndigheter i Storbritannien har inlett en granskning av de amerikanska e-handelsgiganterna Ebay och Amazon, uppger Guardian. Granskningen ska ha inletts efter att tidningen upptäckt att de de stora onlinemarknadsplatserna tillhandahöll utrymme för mindre företag som sålde varor utan att ta betalt för moms.

Bland annat ska iPads, Panasonic-kameror och Apple Watch-klockor sålts på Amazon.co.uk utan att kunden behövde betala någon moms. Företagen som ska ha gjort sig skyldiga till momsfusket på Amazons engelska sida ska bland annat vara hemmahörande i Kina och USA, vilket gör det svårare för engelska myndigheter att se till att allt sköts korrekt.

Annons

Amazon och Ebay avsäger sig ansvar

Det är inte första gången Ebay och Amazon har fått sina fiskar varma i skattesammanhang i Storbritannien, och nu ska The HM Treasury, regeringens avdelning för ekonomi- och finansfrågor, ha inlett en utredning för att gå till botten med problemet. 

Både Ebay och Amazon har enligt Guardian sagt att de är mer än villiga att förklara för sina handlare vad de har för ansvar när de gäller att betala skatt, men de har ingen skyldighet att hjälpa till med polisarbete och tar inte själva på sig något ansvar för situationen som uppstått.

- Säljare på marknadsplatser är självständiga företag som har ett eget ansvar för att möta de skattekrav som finns. Vi erbjuder verktyg och information för att assistera säljarna men vi har ingen möjlighet att recensera deras affärer. Givetvis samarbetar vi med brittiska skattemyndigheter som vi ska enligt lagen, säger en talesperson för Amazon.

Även om det finns undantag ska de flesta företag som säljer varor och har lager i Storbritannien betala skatt i landet. På de flesta varor läggs det på en moms på 20 procent.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!