Amazon slopar fri frakt till Sverige och andra länder

Nyligen höjde Amazon priset på sitt populära Prime-medlemskap. Höjda fraktpriser tros vara en av orsakerna till detta. Nu har e-handelsjätten även slopat möjligheten till fri frakt för flera EU-länder när kunder handlar från Amazons brittiska nätbutik.

Amazon har sedan en tid tillbaka erbjudit fri frakt till Sverige och ett antal andra EU-länder om man handlat för mer än 25 pund från Amazon.co.uk. Tjänsten kallas "FREE Super Saver Delivery" men försvann igår den 3 april, för länderna Belgien, Danmark, Finland, Gibraltar, Island, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal och Sverige.

Amazon har nyligen även höjt priset på medlemskapet Prime och där spekulerades det i att höjda fraktpriser kan ha varit en av anledningarna. Om det är det som spelat in även här, eller om den fria frakten till dessa EU-länder hela tiden varit tänkt som ett sätt för kunder att få upp ögonen för Amazons brittiska sajt, vet vi inte.

Annons

Logistiken har ändrats

Men att det handlar om fraktkostnader och i slutändan lönsamhet är ingen långsökt gissning. Och att Amazon höjde priset, från 79 dollar per år, till 99 dollar för sitt Prime-medlemskap, är kanske inte heller så konstigt.

Priset har nämligen legat stilla sedan tjänsten lanserades för nio år sedan, en tid då verksamheten förmodligen såg mycket annorlunda ut. Idag satsar Amazon bland annat på många lagercentraler utspridda över världen, istället för en mer central lösning.

Det finns även de som spekulerat i att höjningen beror på att Amazon har planer på att baka in ytterligare tjänster i medlemskapet den kommande tiden. Något som däremot inte verkar vara på gång med tanke på deras senaste lansering av sin egen TV-box, Fire TV.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!