Amazon står för en femtedel av modehandeln år 2020

Modebutiker får det allt tuffare och om några år kommer Amazon kontrollera 20 procent av marknaden i USA.

Enligt en ny rapport från Morgan Stanley har flertalet av modekedjorna i USA det tufft för tillfället. Många lider av sjunkande försäljningssiffror, och det ska inte bara bero på dåligt väder och att konsumenterna håller i pengarna.

Främst handlar det om att handeln med kläder och skor håller på att leta sig ut på nätet i en allt snabbare takt och näst efter Macy's är Amazon nu landets största klädhandlare med 7 procent av marknaden, och så ser det ut att fortsätta.

Annons

Amazon har under de senaste åren satsat allt mer på mode och kategorin är idag en av e-handlarens snabbast växande, och i takt med att allt fler handlar online, fyller e-handlaren på sitt sortiment med kända modemärken.

Störst i USA redan nästa år

År 2005 stod varuhusen i USA för 26 procent av klädhandeln i USA och har sedan dess minskat till dagens 11 procent. År 2020 väntas andelen ha minskat ytterligare till 7 procent, till stor del på grund av onlinehandeln.

Något som knappast Amazon känner stor sorg över, inte med tanke på att de enligt Morgan Stanleys rapport kommer att ta en bra bit av den kakan.

År 2020 räknar man nämligen med att e-handlaren kommer att kontrollera en femtedel av marknaden och redan nästa år kommer Amazon att ta över tätpositionen som landets största återförsäljare av kläder.

Annons