Amazon tar till nya knep i kampen mot bokförlag

Amazon testar ett nytt grepp för att lösa tvisten med bokförlaget Hachette, och det är ännu ett kontroversiellt drag. E-handelsjätten erbjuder nu Hachette´s författare 100 procent av försäljningspriset av deras e-böcker tills dess att tvisten är över.

Amazons tvist med ett av USA:s största bokförlag rullar vidare. E-handelsjätten och bokförlaget Hachette har i ett par månader utkämpat ett mindre krig där Amazon kräver bättre avtalsvillkor, och tills de får det har de använt sig av en något kontroversiell förhandlingstaktik.

Amazon har stoppat beställningar av böcker från det franskägda förlaget, som bland annat publicerar J.K Rowling, James Patterson, och Michael Connelly. Man har även höjt priserna på deras böcker och e-handelsjättens kunder har inte heller längre möjligheten att förbeställa nya titlar.

Annons

Ett tämligen hårt slag för Hachette med tanke på att Amazon är den enskilt största bokhandlaren i USA och säljer 41 procent av alla nya böcker. Men även författarna har så klart hamnat i kläm. Nu sträcker Amazon dock ut en hand till dem, och i ett brev erbjuder man författarna 100 procent av försäljningspriset av deras e-böcker tills dess att tvisten är över.

– Upphovsmännen hamnar i kläm medan förhandlingarna drar ut på tiden, och vi tänker särskilt på debuterande och mindre författare. Men Hachette´s ovilja att diskutera tills vi agerade satte oss i den här sitsen, och om inte Hachette dramatiskt ändrar sin förhandlingstakt, kommer detta att ta väldigt lång tid, skriver Amazon i brevet.

Alla inte lika nöjda

Det hela ses som ett drag för att vinna över författarna på Amazons sida, många av dem har nämligen stöttat Hachette i den pågående tvisten. Alla är dock inte imponerade över tilltaget, som till exempel The Authors Guild, en amerikansk intresseorganisation av och för publicerade författare.

– Om Amazon vill ha en konstruktiv diskussion, är vi redo precis när som helst. Men detta känns som en kortsiktig lösning som uppmuntrar författare att ta parti mot sina förlag. Det gör inte att författarna kommer ur kläm, vi är fortfarande i mitten, kampen handlar om våra böcker, säger Roxana Robinson, organisationens ordförande.

Hachette ville först inte kommentera Amazons erbjudande till deras författare men gick senare ut med ett uttalande:

– Amazon har precis skickat oss ett förslag. Vi bjuder in Amazon att dra tillbaka de sanktioner som de ensidigt infört, och då kan vi fortsätta att förhandla i god tro och med hopp om ett snabbt avslut. Vi tror att det bästa utfallet för de författare som vi publicerar är ett avtal med Amazon som ger riktiga marknadsföringsfördelar och vars villkor tillåter Hachette att fortsätta investera i författare, marknadsföring och innovation. Vi ser fram emot att lösa denna tvist snart och till förmån för de författare som har betrott sina böcker till oss.

Källor: The Verge, Mashable

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!