Domänslaget: Amazon vann – Sydamerika förlorade

Slaget om toppdomänen är över.

Förra året kunde vi rapportera att Amazon äntligen fått gå vidare med sin ansökan om att få äga toppdomänen .amazon. Detta efter att flera sydamerikanska länder protesterat och stoppat ansökan från att gå vidare.

LÄS ÄVEN: Grönt ljus för Amazons egen toppdomän

Annons

Efter flera år av argumentation så valde den styrande domän-organisationen ICANN att låta Amazons ansökan gå vidare, dock med vissa krav.

Nu rapporterar Financial Times att Amazon vunnit rätten till domänen. Beslutet inväntar en 30 dagars offentlig kommentarperiod. ICANN ska dock ha funnit Amazons senaste förslag godtagbart, gällande kompromisser med de sydamerikanska länderna.

Tusentals blockerade ord

Amazon har bland annat lovat att inte tillåta domännamn under toppdomänen .amazon som har kopplingar till Amazonregionens kultur och arv. 1 500 sådana namn ska redan vara blockerade och fler kan tillkomma. Det sker dock via en speciell rådgivande kommitté, så att länderna inte kan blockera exempelvis Amazons tjänster.

E-handelsjätten kommer även att tillhandahålla nio domäner åt medlemmarna i den sydamerikanska intresseorganisationen ACTO (The Amazon Cooperation Treaty Organization), som får användas till icke-kommersiella syften.

"Missar det allmänna intresset"

De åtta sydamerikanska länderna som kämpat mot Amazon verkar inte vara nöjda med beslutet och Brasiliens utrikesdepartement hade följande kommentar:

- Det är oroväckande att ett beslut av denna aktör missar att beakta allmänhetens intresse som identifierats av åtta regeringar, speciellt behovet att skydda det naturliga, kulturella och symboliska arvet i länderna och folken i Amazonasområdet.

Kostnaden för .amazon ska vara en avgift på ungefär 60 000 kronor per kvartal, som går till ICANN.

LÄS ÄVEN: Prislappen för Amazon.se - över 6 miljoner kronor

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!