Amazons megarekrytering inför julen har stannat upp

Bjuder på samma siffra som förra året.

I går meddelade e-handelsjätten Amazon sina planer för julen. Varje år anställer e-handlaren hundratusentals tillfälliga jularbetare, främst på sina olika distributionscentraler världen över. Flera tusen av dessa lagerarbetare får sedan en fast anställning när julruschen är över.

Förra året plockade Amazon in 120 000 lagerarbetare bara i USA. Detta var då en ökning från 100 000 året innan. De senaste åren har siffran ökat med ungefär 20 000 arbetare varje år. Men inte i år.

Annons

I år blir det precis som förra året 120 000 som plockas in för att hantera jultoppen i USA. Internet Retailer noterar att det är första gången på fem år som antalet tillfälliga jularbetare inte har ökat.

En trend i USA?

Vad den stagnerade siffran beror på är oklart. Internet Retailer, som täcker detaljhandeln i USA, har dock noterat att det är en trend bland de större handlarna.

Walmart sägs inte ta in några extra arbetare i år, utan ska endast utöka tiderna för befintliga anställda. Macy's tar in 80 000, vilket är strax under förra årets siffra, och JC Penney tar in samma antal som förra året, runt 40 000. Ett undantag sägs dock vara kedjan Target som ökar sina julanställda från 77 500 förra året till 104 500 i år.

Vi vet även att Amazon satsar en hel del på automatisering vilket förstås skulle kunna öka kapaciteten som samma antal anställda kan uppnå. Företaget har idag 125 000 heltidsanställda på 75 distributionscentraler i USA och totalt 200 000 anställda i landet.

Annons