Amazonslarv med farlig vätska – kan få böta $350 000

Enligt amerikanska myndigheter ledde Amazons frakthantering till att fraktpersonal blev sjuk.

Det var i oktober 2014 som Amazon fraktade en behållare på cirka 3,8 liter med rengöringsmedlet “Amazing! LIQUID FIRE” med flyg mellan de amerikanska delstaterna Kentucky och Colorado.

Högsta böterna hittills 

Frakten, som hanterades av personal från UPS, gick dock inte riktigt som man hade tänkt sig. Enligt USA:s luftfartsmyndighet FAA läckte en del av rengöringsvätskan ut, vilket ledde till att nio UPS-anställda fick en brännande känsla på huden och var tvungna att behandlas med en särskild sorts kemisk rengöring. Nu kräver FAA att Amazon ska böta 350 000 dollar för sin roll i det inträffade, rapporterar Forbes.

Annons

Enligt FAA har Amazon vid inte mindre än 24 tillfällen mellan februari 2013 och september 2015 slarvat med att följa regler för frakt av farligt material, och nu har myndigheten alltså tröttnat. Summan på 350 000 dollar ska enligt Reuters vara de högsta böterna myndigheten har krävt av Amazon hittills.

FAA menar bland annat att vätskorna inte var korrekt förpackade och saknade nödvändiga etiketter, samt att personalen från UPS inte var utbildad för att ta hand om den här sortens varor.

"Möjlighet till fortsatt förbättring" 

Amazon ska inte ha velat diskutera saken med varken Forbes eller Reuters, utan nöjer sig med följande meddelande till pressen:

- Vi fraktar 10-tals miljoner produkter varje dag och har utvecklat sofistikerad teknik för att spåra potentiella faror, och ser varje avvikelse som en möjlighet till fortsatt förbättring. Vi kommer att fortsätta att samarbeta med FAA i den här frågan, skriver e-handelsföretaget.

Amazon har nu 30 dagar på sig att bemöta anklagelserna från FAA. Enligt UPS ska de nio anställda ha klarat sig undan händelsen utan bestående skador.

Annons