Anders Borg berättar vad han gör för Kinnevik

I går blev Anders Borg invald som ny styrelseledamot i investmentbolaget Kinnevik. Nu berättar han vad han gjort för bolaget sedan årsskiftet.

I nästa vecka kommer många e-handlare få träffa den före detta finansministern Anders Borg, under NES 2015, som numera jobbar för Kinnevik och deras olika innehav. Exakt vad han gör där har dock varit något oklart. Jobbar han med e-handeln eller andra verksamheter?

Under måndagen valdes Anders Borg till vice ordförande i Kinneviks styrelse. Han är även föreslagen till samma post i Millicom, Kinneviks telekombolag och mobiloperatör.

Annons

I en intervju efter bolagsstämman ska han berättat mer om vad han faktiskt gör inom Kinnevik. Det som står klart är att han idag främst jobbar med Millicom i utvecklingsländer.

- Framför allt ska jag jobba med Millicom, eftersom jag också där är vice ordförande, och då det utgör en betydande del av Kinnevik-innehaven. Det blir mycket fokus på Latinamerika och Afrika, säger Anders Borg till Nyhetsbyrån Direkt.

Anders ska dock inte ha speciellt bra koll på det mobila betalningsföretaget Seamless, som Kinnevik är delägare i.

Följer Rocket noga

E-handeln inom Kinnevik jobbar han inte aktivt med men han skall följa Rocket Internet och e-handelsinnehaven.

- Jag följer bolagen i Rocket väldigt noga och försöker förstå deras affärsidéer och verksamheter. Det är så integrerat: mycket av det vi gör är i dag e-handel inte minst med modeinriktning, och Global Fashion Group är ett samlat bolag där Kinnevik delar mycket av ansvaret tillsammans med Rocket.

Cristina Stenbeck och Lorenzo Grabau som sitter i Rockets styrelse verkar vara de som primärt överser den delen av innehaven.

Anders Borg säger att han lägger ungefär halva sin tid på Kinnevik just nu och har andra uppdrag vid sidan om som exempelvis rådgivare åt Citibank.

Sedan han började jobba med Kinnevik vid årsskiftet har han alltså främst tagit sig an telekomsektorn men han verkar arbeta sig igenom innehaven och e-handeln håller han alltså ett öga på tillsvidare.

Annons

 

Foto: Emilia Oije/Moderaterna

Annons