Ännu en rekonstruktion för Indiska – nu tar VD:n över

Ny e-handel och framgångar på Instagram räckte inte.

Indiska har ett par tuffa år bakom sig. Efter en svag julhandel ansökte detaljhandelsföretaget i början av 2016 om rekonstruktion, och i slutet av samma år var planen att en ny e-handel skulle lösa bolagets problem. Men varken den, eller bolagets framgångar på Instagram, ser ut att ha räckt för att förbättra situationen. I dag har nämligen Indiska ansökt om rekonstruktion igen.

- För att nå långsiktig lönsamhet behöver bolaget genomgå en företagsrekonstruktion. Ytterligare en omstrukturering krävs för att ställa om företaget till den verklighet som den moderna detaljhandeln möter. Bolaget har därför beslutat att idag ansöka om rekonstruktion hos Stockholms Tingsrätt, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Ny ägare tar över hela bolaget

I samma veva meddelar Indiska att den nuvarande vd:n Karin Lindahl, som har haft sin tjänst sedan september i år, nu även går in som ägare av företaget. Från och med nu äger hon hela Indiska Magasinet AB. 

Hon ska enligt uppgift “bygga vidare på Indiskas arv och fullfölja arbetet med att banta företagets kostnadskostym”.

- Företaget har under det senaste året genomgått stora strukturella förändringar, men branschen befinner sig under en stor press och Indiska behöver genomgå än mer förändringar för att ställa om bolaget till rådande konkurrensvillkor. Indiska är dock ett mycket välkänt och älskat varumärke med 99 procents kännedom och en miljon lojala kunder, och det är en fantastisk grund för bolagets framtid, säger Karin Lindahl.

"En tuff men spännande utmaning"

Indiska ska under verksamhetsåret 2016-2017 ha haft en försäljningsökning på nio procent, men sommaren och hösten blev svagare än förväntat. Eftersom den tidigare ägarfamiljen inte hade möjlighet att gå in med de pengar man ansåg behövdes för att vända den negativa situationen, blev en rekonstruktion den enda lösningen.

- Vi önskar Karin & Co stort lycka till med den tuffa men spännande utmaningen att vända bolaget till lönsamhet och vill passa på att tacka alla trogna medarbetare och leverantörer för sitt fantastiskt stöd och lojalitet till företaget och familjen genom åren och hoppas nu att den nya ägaren och medarbetare får samma förtroende, säger Anders Thambert, styrelseordförande Indiska Holding.

Indiska planerar att fortsätta sin verksamhet som vanligt under den tid som rekonstruktionen pågår.

Annons