Apohem lanserar receptbelagt: ”Vi är inne i slutfasen”

Har just nu inga läkemedel alls.

Efter en tids förberedelser lanserade Axfood i början av sommaren sitt nätapotek Apohem. Planen var - som det brukar heta - att ta upp kampen med Apotea, och det dröjde inte länge förrän försäljningen rullade igång.

LÄS ÄVEN: Ny Apotea-utmanare live i dag: "Ser helt okej ut"

Annons

Fick tillstånd i augusti

Men hittills har Apohem haft ett handikapp i förhållande till sina konkurrenter. Bolaget saknade nämligen under de första månaderna rättigheter att sälja receptbelagda läkemedel och även om tillståndet kom på plats i augusti, så lyser försäljningen av mediciner fortfarande med sin frånvaro. 

I november meddelade Läkemedelsverket att Apohem inte heller fick sälja receptfritt förrän företaget var redo att sälja receptbelagda mediciner, varpå 350 receptfria läkemedel tillfälligt fick tas bort ur nätbutikens sortiment. Sedan dess har Apohems utbud bestått av varor som är relaterade till exempelvis mat, skönhet och träning.

LÄS ÄVEN: Apohem får sälja receptbelagt: "Blir komplett nätapotek"

Skulle ha lanserat före jul

I somras var ambitionen att försäljningen av läkemedel skulle komma igång innan årsskiftet, men så blev det inte. Nu är dock väntan snart över, lovar Apohems tillförordnade vd Johan Bergenheim.

- Vi förbereder lansering inom kort och då handlar det om både receptbelagda och receptfria läkemedel, säger han till Ehandel.se.

Ungefär när pratar vi om då?

- Vi är inne i slufasen inför lanseringen. Ambitionen var att lansera före jul men på grund av ledigheten så bestämde vi oss för att skjuta fram det lite. Men det blir inom kort.

Väntas bli viktigare efterhand

Apoteksmarknaden i Sverige omsätter ungefär 40 miljarder kronor om året, och de flesta bedömare menar att e-handelns andel av den summan kommer att öka.

Annons

LÄS ÄVEN: Vilka apotek vinner slaget om e-handeln?

Hur stor del tror av er omsättning tror ni att läkemedelsförsäljningen kommer att stå för?

- Inledningsvis tror vi att den kommer att stå för en ganska liten del av försäljningen. Men fler och fler får upp ögonen för att beställa receptbelagda läkemedel på nätet så över tid kommer förmodligen andelen att öka, säger Johan Bergenheim.

Annons