Apoteas nya superlager leder till fler bostäder

E-handelsföretagens etableringar på den lilla orten Morgongåva får positiva konsekvenser för hela bygden.

Morgongåva är typexemplet på en gammal industriort som fått nytt liv på grund av stora e-handelsföretag som etablerat sig på orten. Det konstaterar Svenska Dagbladet efter att ha besökt platsen nyligen.

Vill bygga bostadshus vid vattnet

En av förändringarna är att det nya superlagret på 48 000 kvadrat som Apotea nu bygger för fullt, har fått positiva biverkningar på bostadsbyggandet. Bland annat ska finansmannen Anders Wall, som är den som äger Apotea och Adlibris lagerlokaler, genom sitt bolag Domarbo nu ha planer på att bygga bostadsrättsvillor längs med sjön.

Annons

Ett visningshus ska redan finnas på plats och enligt kommunen ska ett detaljplansarbete redan vara på gång för att öka bostadsbyggandet.

Superlager kan få 250 nya anställda

Och det lär behövas. Orten har idag endast 1500 invånare, och Apotea och Adlibirs är redan de största arbetsgivarna. När det nya lagret är i drift tror man på Apotea att uppemot 250 personer till kan behöva anställas.

- Det blir den största byggnaden i kommunen. Det är klart att det blir fler anställda. Kanske 250 till, säger Heby kommuns näringslivsstrateg Ann-Mari Sundgren, till SvD.

Adlibris skickar 20 000 böcker om dagen

Samtidigt står Adlibris inför sin mest hektiska säsong med alla kursstarter som sedan kulminerar i julruschen. I snitt skickas 20 000 böcker från Morgongåva varje dag och just under hösten stiger företagets personalstyrka till uppemot 400 personer.

Adlibris logistikchef Anders Larsson tror att det är en fördel att företaget har sin bas utanför storstäderna.

- Det är inte lätt att rekrytera. Men vi har det betydligt gynnsammare än om vi låg närmare Stockholm, säger Anders Larsson och förklarar att konkurrensen om motiverad arbetskraft är hårdare i Stockholm. Och ungdomar som vill ha tillfälliga jobb lätt sugs upp i andra branscher i en storstad, säger han.

Annons