Bankerna vill samarbeta kring Swish för E-handel

För två år sedan lanserades Swish, en mobil betaltjänst som gör det möjligt att skicka pengar från en mobiltelefon till en annan. Tjänsten har idag 2 miljoner användare och under 2014 öppnade man upp för företag. Nu säger sig bankerna vilja satsa på e-handeln, när vill man dock inte avslöja.

Swish är en bankgemensam tjänst som ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Swedbank men även Skandia, Ica Banken, Sparbanken Syd och Sparbanken Öresund har anslutit sig till systemet.

Till en början var tjänsten främst för överföringar mellan privatpersoner men under 2014 blev det även möjligt för företag föreningar och organisationer att ta betalt med hjälp av Swish.

Annons

Något som gjorde att flera svenska e-handlare hoppade på det förbiswishande tåget, även om det inte finns några färdiga lösningar för att använda Swish som betalsätt i butiken. Idag finns det mer än 160 svenska nätbutiker som använder sig av tjänsten som komplementärt betalsätt enligt vårt E-handelsindex.

Planerar för en lösning

Samtidigt är tjänsten populär bland svenskarna och växer för tillfället med mer än 120 000 användare per månad. I november 2014 swishades det för över 1,3 miljarder kronor och sedan augusti samma år har antalet aktiva användare fördubblats till drygt två miljoner i Sverige.

– Vi kommer med största sannolikhet passera tre miljoner aktiva användare i år, säger Carl Molinero, Swedbanks representant i GetSwish AB, bolaget bakom Swish.

Nu säger sig bankerna vilja lansera betaltjänsten för e-handel, men man vill inte riktigt säga när detta kan ske. Det är som sagt en hel del kockar inblandade, något som kan göra det svårt att snabbt jobba fram en fungerande lösning.

– Vad vi i Swish-kollektivet tittar på just nu är mobil handel och e-handel. Vi håller på och sätter planerna för en lösning som ska göra det snabbt och enkelt att handla på nätet via sin pc eller mobiltelefon, säger Carl Molinero.

Källa: DI

Annons