Bättre än e-handel: ”Världens minsta obemannade butik”

Säljer jord.

I morgon, den 30 mars, är det premiär för ett nytt handelskoncept som upphovsmakarna menar på “är lika enkelt som det är banbrytande”. Och allt bygger på en smart lastpall.

"Handel som är platsoberoende"

Det är flera aktörer involverade i projektet. Fastighetsbolaget Lundbergs, trädgårdshandeln Weibulls och bakom tekniken finner vi företagen Ericsson och Logtrade.

Annons
Annons

- Weibulls med vänner och fasghetsbolaget Lundbergs erbjuder nu en ny slags handel som är platsoberoende. Konceptet är tekniskt och idémässigt möjlig tack vare Ericsson, och logistik- och mjukvaruföretaget Logtrade, meddelar Logtrade.

Konsumenter i Norrköping kommer i morgon att få testa denna nya slags handel, som Logtrade kallar “världens minsta obemannade butik”.

- I parkeringshuset Lyckan i Norrköping välkomnas besökare att på ett smidigt sätt köpa sin planteringsjord från en lastpall som både är butik, lager och utlämningsplats, meddelar Lundbergs, som står för “lokalerna” i projektet.

"Betala med Swish eller Klarna"

Kunder som råkar vara i shoppingcentrets parkeringshus, och samtidigt glömt köpa planteringsjord, kommer helt enkelt att kunna ta en påse jord från en pall och lasta in den i sin bil. Köpet sker med hjälp av mobilen, en QR-kod och förstås en e-handel.

- Du går fram till pallen, tar det du vill ha, och scannar QR-koden med mobiltelefonens kamera. Då kommer du till en webbsida där du klickar i vad du vill köpa för att sedan betala i checkouten, med antingen Swish eller Klarna, förklarar Jonas Wallin, försäljningschef på Econova, som äger Weibulls.

"Bättre än e-handel"

Enligt Jonas Wallin är detta bättre än e-handel.

- Det här är inte e-handel, det är något bättre och tillgängligare än både e-handel och vanlig handel.

Pallen i fråga ska vara en vanlig EU-pall som försetts med sensorer. Det hela verkar bygga på tekniker som RFID och Bluetooth och produkterna på pallen pratar med en liten sändare på pallen. Det ska dock se ut som en helt vanliga lastpall.

Annons
Annons

- Det enda som skvallrar om att pallarna är mer än ett stapelutrymme för trädgårdsprodukter är QR-koden, skriver Logtrade.

"Kan vara vilken yta som helst"

Uppkopplade pallar, som upphovsmakarna kallar det, ska dock bara vara början.

- I det här fallet använder vi pallar, men det kan vara vilken slags yta eller plats som helst, säger Anders Malmström, affärsutvecklare på Logtrade.

Tekniken ska också vara helt öppen, så att exempelvis Weibulls kan fylla på den smarta EU-pallen med hjälp av olika transportbolag.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!