Bedragare plundrade mobiler efter Posten-hack

Bedragare har utnyttjat en säkerhetslucka i Postens system och falska id-kort för att hämta ut mobiltelefoner och surfplattor från Postens utlämningsställen. Polisen säger nu att svenska id-handlingar är för lätta att förfalska, men på Statens Kriminaltekniska Laboratorium, menar man att folk är dåliga på att upptäcka förfalskningar.

Att bedragare köper varor på nätet i någon annans namn är en av de vanligaste formerna av bedrägeri. Många av fallen skulle enligt polisen kunna undvikas, som menar att transportbranschen är alltför dåliga med sina id-kontroller.

Nyligen uppdagades dock en lite mer sofistikerad variant. Tre män misstänks för att ha hackat postens sajt för att få tag i försändelse-id-nummer på mobiltelefoner och surfplattor från flera svenska teleoperatörer.

Annons

Bedragarna har även förfalskat id-handlingar för att kunna hämta ut varor på flera olika utlämningsställen runt om i landet. Enligt SVT ska det röra sig om ett hundratal mobiler och surplattor som försvunnit.

– Det som hänt är att när den riktiga personen har fått en avisering om att varan finns på utlämningsstället, så har bedragarna redan hämtat ut telefonen. De har åkt runt och hämtat ut telefoner från flera orter, från Uppsala och hela södra Sverige, säger Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericenter.

Svårt att se skillnad

Post Nord bekräftar att man haft en säkerhetslucka systemet men att detta nu ska vara fixat. Polisen påpekar samtidigt att många av de svenska legitimationshandlingarna är alldeles för lätta att förfalska.

Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, kontrar dock med att det inte är något fel på legitimationerna och säger att folk i allmänhet är dåliga på att upptäcka förfalskningar. Något som gör det enkelt för förfalskarna att ta fram falska handlingar. Något man inte riktigt håller med om på Polisen.

– De förfalskningar vi har fått in är så pass bra att till och med jag har svårt att se skillnad, då är det för mycket begärt att en kassör ska kunna avslöja en förfalskning, säger Jan Olsson.

En av de tre misstänkta männen sitter häktad efter att ha gripits av polisen i Borås för två veckor sedan. De andra två männen ska vara identifierade och är misstänkta för bedrägeri och urkundsförfalskning.

Källa: SVT

Uppdatering:
Vi frågade PostNord om hacket var relaterat till Heartbleed-buggen men den säkerhetsluckan sägs inte varit del av denna attack. Posten meddelar även att alla varor som togs nu spärrats via sina IMEI-nummer.

– Det betyder att bedragarna som har satt det här i system kommer åt telefoner och surfplattor som är helt värdelösa, säger Markus Trautmann, presschef på PostNord.

Annons

Annons