Begagnatjättarna prisar Årets julklapp: ”Har aldrig varit bättre”

Initiativtagarna till White Monday ser det som en naturlig reflektion.

I morse stod det klart att Årets juklapp 2018 inte blir en traditionell pryl, utan konceptet “återvunna plagg”. Vi frågade Blocket, Tradera och den nya rörelsen White Monday vad de tycker om årets julklapp.

LÄS ÄVEN: Årets julklapp 2018 stödjer den cirkulära ekonomin

Annons

Blocket utsåg själv Årets Begagnade Julklapp 2018 nu på morgonen, och enligt dem blir det allt inom hemmaodling. De är dock minst lika positiva till HUI Research val av Årets julklapp.

- Årets Julklapp har förstås aldrig varit bättre. På Blocket säljs det massor av kläder gjorda på återvunna material och efterfrågan på dessa är också stor. Det är bra att HUI uppmärksammar att detaljhandeln går en framtid till mötes där det hållbara alternativet är en preferens bland konsumenter. Det är ju en stor faktor bakom att Blocket är en av landets mest välbesökta sajter, säger Linnéa Aguero, presschef och hållbarhetsansvarig på Blocket.

"Det är nu attitydförändringen sker"

Linnéa Aguero avslöjar också att de just nu mest sökta plaggen på Blocket är vinterjackor, västar och skidjackor. På Tradera ska 4 400 secondhand-plagg varje dag byta ägare och marknadsplatsen är precis som Blocket mycket glada över årets julklappsval av HUI.

- Vi är så glada för att HUI valt begagnade kläder som Årets Julklapp! Vi ser detta som ett starkt bevis på att vi står inför ett stort skifte i synen på vår konsumtion. Det är nu attitydförändringen sker. Många svenskar känner alltmer klimatångest och miljöstress. Vi mår illa när vi tänker på den globala klädproduktionen och därför tänker vi allt oftare “Behöver jag verkligen köpa nytt, kanske finns det ett begagnat alternativ?” På Tradera är begagnade kläder vår största kategori, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

"Fler och fler cirkulära e-handlare"

På Tradera ska de mest sålda varorna under 2018 vara barnkläder och damkläder. Utöver jättar som Blocket och Tradera så har flera mindre företag, som jobbar med cirkulära eller delningsbara affärsmodeller, gått ihop under konceptet White Monday.

LÄS ÄVEN: 120 företag enade - tar upp kampen mot Black Friday

Initiativtagaren Henning Gillberg, som även driver bolaget Repamera, ser Årets julklapp 2018 som en reflektion av de nya e-handelsföretag som nu startas.

- Jag tror att vi människor vet att sunt användande av resurser är rätt väg att gå. Samtidigt väljer vi alltid minsta motståndets väg, vilket gör att vi löser problem med den lösningen som är närmast till hands. Jag ser att årets julklapp är en reflektion av att fler och fler cirkulära e-handlare har vuxit fram, såsom Repamera.se, Varie.se, Sellpy.se och Secondhand.se. Dessa gör det lätt för kunden att göra rätt, och svårt att göra fel, säger Henning Gillberg.

Annons

Annons