Beställa begravning online – fortfarande okänt för många

I en ny undersökning var det endast en av fem som visste att man kan beställa och planera begravningstjänster på nätet.

Enligt en ny undersökning från begravningsbyrån Funera är det bara en av fem som vet om att det går att planera och beställa en begravning på nätet eller per telefon. Av dessa är det en tredjedel som kan tänka sig att göra just det. Istället väljer de flesta (57 procent) att använda den begravningsbyrå som ligger närmast, eller den som familjen alltid har använt.

- För oss är det en självklarhet att människor ska kunna få fina begravningar utan att betala överpriser. Idag är de flesta vana att beställa både tjänster och varor digitalt och det är förvånande att begravningsbranschen hittills legat så långt efter, säger Dennis Jillvert, VD på Funera.

Annons

Många av de som svarat i undersökningen är av uppfattningen att många begravningsbyråer tar ut en för hög avgift, och 80 procent tycker att en begravning får kosta max 20 000 kronor.

Råder konsumenter att jämföra pris

Men Funera, som ska ha grundats för att kunna ge kunderna ett "rimligare" pris på begravningstjänster, hoppas att konsumenterna framöver ska se priset som en viktigare faktor när de väljer begravningsbyrå.

– Många är medvetna om att traditionella begravningsbyråer tar ut onödigt dyra priser, så därför vore det rimligt att konsumenterna granskar eller jämför alternativ i större utsträckning än vad de gör, säger Dennis Jillvert.

Funeras undersökning är genomförd i samarbete med PFM Research och bygger på sammanlagt tusen intervjuer som ägde rum under en knapp vecka i oktober förra året. Resultatet ska enligt uppgift vara riksrepresentativt.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!