Bilbarnstol var farlig – togs bort av flera e-handlare

"Den skulle aldrig ha blivit publicerad".

En bilbarnstol har tagits bort ur sortimentet på flera e-handelssidor. Detta efter att bland andra intresseorganisationen Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) gått ut och varnat för den och andra så kallade balkstolar.

"Inte säker"

Föreningen menar att problemet med balkstolarna är att barnet sitter framåtvänd med en bygel eller balk framför sig, vilket gör att barnet kan få allvarliga skador i händelse av krock.

Annons

- Balkstolen är inte säker. Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, beroende på barnets längd och vikt, dock minst till barnet är 4-5 år. Detta beror framför allt på barnets stora/tunga huvud och svaga nacke. Än så länge har vi inte sett någon framåtvänd bilbarnstol som kompenserar för det, skriver NTF på sin hemsida.

Även försäkringsbolaget Folksam har varnat för liknande stolar på sin hemsida, efter att själva ha gjort vissa tester. Saken har också nyligen uppmärksammats på Facebook.

"Skulle aldrig ha blivit publicerade"

En av nätbutikerna där stolen först såldes men sedermera plockades bort, var Babyshop.se.

- Produkterna som du talar om var live en kort period och skulle aldrig ha blivit publicerade, skriver Marcus Tagesson på Babyshop till Ehandel.se.

I nätbutiken Pinkorblue.se, säljer man fortfarande stolen ifråga och där har man enligt kundtjänsten inte varit medvetna om att det skulle vara något problem med produkten.

- Vi kommer att kolla närmare på det här och se hur vi kan gå vidare med saken, skriver företaget efter att Ehandel.se frågat kring försäljningen av stolen.

UPPDATERING: Sedan artikeln publicerades har även PinkorBlue tagit bort bilbarnstolen ur sitt sortiment.

- Modellen det berör tog vi ut ur sortimentent i förra veckan. Säkerhet är något vi med självklarhet tar på allvar och vi är i kontakt med tillverkaren angående detta, skriver Diana Alemir, Nordenchef på Babymarkt.de, som äger Pinkorblue, i ett mejl till redaktionen.  

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!