Bokförlagen måste enas när Amazon tar sikte på Sverige

Amazon har under en längre tid ryktats vara på väg in på den svenska bokmarknaden. E-handelsjätten är som vanligt förtegna om uppgifterna men om de är sanna, skulle det kunna förändra hur den svenska bokbranschen ser ut idag.

Som vi berättat tidigare ska Amazon ska ha varit i kontakt med ett flertal svenska förlag. Man ska också ha fört förhandlingar med Förlagssystem angående leveranser till företagets distributionscentral i Frankfurt, samt Bokrondellen, en svensk databas som samlar den data som krävs för att sälja litteratur i butik och via e-handel i Sverige.

Amazon är som vanligt förtegna om dessa uppgifter, men skulle e-handelsjätten satsa på att etablera sig i Sverige, kan det innebära maktskifte och radikala förändringar på den svenska bokmarknaden.

Annons

– Jag tror att det kommer att bli en stor sak om Amazon får tillgång till svenska böcker. Att döma av det jag har sett i andra länder är det en aktiv och aggressiv konkurrent. Men ur Akademibokhandelns perspektiv ligger vår styrka i våra butiker och medarbetare, säger Maria Hamrefors, vd för bokhandelskedjan Akademiebokhandeln.

Kan rubba dagens maktbalans

Amazons aggressiva taktik, särskilt när det gäller prissättning, har gett dem en stor marknadsandel i flera europeiska länder. Något som inte uppskattas på alla håll och i Frankrike har vi sett hur en ny lag är på gång som ska jämna ut oddsen.

Och e-handelsjättens sätt att jobba med pressade priser är något som även skulle kunna locka många svenska kunder.

– De som har något att förlora på det här är de stora bokförlagen. Men det kommer att skvätta över lite på de små också, säger förläggaren Svante Weyler.

Forskaren Anna-Maria Rimm tror att Amazon kan omforma hela den svenska bokbranschen på nätet, och att dagens maktförhållanden mycket väl kan förändras.

– De små och stora förlagen kan komma att enas mot den globala jätten. Det skulle bli alla mot Amazon, säger Anna-Maria Rimm.Källa: SVT

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!