Borgmästaren försöker rädda nätjättens superkontor

Stark kritik mot projektet.

E-handelsjätten Amazon är, som de flesta förmodligen hört, på väg att bygga ett andra huvudkontor. Planen var ett stycke nytt superkontor men Amazon valde till slut att dela upp det på två platser, Long Island i New York och Virginia, Washington, D.C.

Undersöker nu andra platser

Amazon HQ2, som projektet kallas, verkar flyta på utan större problem när det kommer till Virginia-delen men i New York har projektet mött massivt motstånd från politiker och allmänheten. Anledningen är bland annat de stora subventioner som e-handlaren förhandlat fram. Samtidigt beräknas kontoret skapa tusentals nya jobb och därmed stora skatteintäkter.

Annons
Annons

Reuters rapporterade häromdagen att Amazon nu tittar på alternativa platser för New York-delen av Amazon HQ2, detta efter det stora motståndet. E-handlaren ska ännu inte köpt någon mark eller skrivit på några avtal gällande New York, vilket sägs göra det enkelt för företaget att backa ur dealen med staden.

Subventioner på 3 miljarder

Nu rapporterar bland annat TechCrunch att New Yorks borgmästare Bill de Blasio försöker rädda projektet. Bill De Blasio ska under ett stadsbudgetmöte ha sagt att projektet är livsviktigt för staden. Staden sägs behöva jobben och de intäkter som kommer att följa med projektet. Detta trots att Amazon erbjudits subventioner av staden, som kan vara värda upp emot 3 miljarder dollar.

Enligt New York Times ska Bill De Blasio dock upprepade gånger fått försvara projektet och de subventioner som ingår i dealen. Detta från både demokratiska och republikanska lagstiftare. Kritiken är alltså fortsatt stark även om borgmästaren uppenbarligen är på Amazons sida.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!