Brexitoro i IT-branschen: ”Har någon sett Peter Eriksson?”

IT-bolaget Consids VD anser att svenska politiker har varit alltför tysta om frågor som rör digitalisering och e-handel sedan Storbritannien röstade för att lämna EU.

När Storbritannien för några veckor sedan meddelade att landet skulle lämna EU slog nyheten ner som en bomb i medier runt om i Europa. Sedan dess har frågor om hur utträdet ska gå till och när det ska ske diskuterats flitigt i media. Men enligt Peter Hellgren, VD för IT-bolaget Consid, har en typ av frågor lyst med sin frånvaro. Nämligen de som rör situationen för digitala bolag, som till exempel e-handelsbolag, inom EU.

Peter Eriksson tror att Brexit kan påverka e-handeln i Europa negativt.

Annons

- EU:s många regler ställer redan till det på många sätt för bolag som jobbar med e-handel. Att en stormakt som Storbritannien väljer att lämna unionen torde detta inte förbättra situationen för digitala bolag, vilket i det långa loppet skulle kunna bli mycket kostsamt och besvärligt för många av dem. En ytterligare aspekt är att vi historiskt sett tillsammans med Storbritannien varit en viktig allierad för oss som vi tillsammans med drivit många stora frågor inom EU. Att Sverige nu ska driva frågan om digitalisering framåt utan dem kan bli tufft, säger han.

"Överraskande och oroväckande"

Consids VD ställer sig mycket frågande till att svenska politiker i hans tycke varit väldigt tysta kring Brexits följder för digitaliseringen i Europa.

- Jag har inte läst en enda debattartikel eller hört ett enda uttalande från regeringen, eller någon av våra representanter i EU, som berör dessa frågor – det är väldigt överraskande att man inte slängt sig över stafettpinnen i frågan. Det är oroväckande. Har någon sett Peter Eriksson, vår nya digitaliseringsminister? Han torde vara lämplig att driva dessa frågor, inte sant? Men det är väldigt tyst nu.

Nu hoppas Peter Hellgren att Sveriges politiker ska ta sig i kragen och jobba för att driva digitaliseringsfrågorna framåt i EU.

– Här hoppas jag att Peter Eriksson som digitaliseringsminister, samt våra ledamöter i Europaparlamentet, tar sitt ansvar. Vi måste hitta en väg att underlätta för digitala bolag att bedriva sin verksamhet inom EU.

Annons