Search
Close this search box.
ANNONS

Bygghemma-grundarens nya satsning inom e-handel

Bygghemma-grundarens nya satsning inom e-handel
Dan Nilsson

Dela artikeln:

Ehandel.se kan nu avslรถja att Patrik Rees blir riskkapitalist ihop med sin kรคrntrupp frรฅn Bygghemma. Fรถrsta investeringen รคr redan klar och fler รคr pรฅ gรฅng.

ANNONS

Det var 2011 som Patrik Rees, grundaren av Bygghemma, rekryterade Mikael Olander frรฅn Cdon-gruppen. Planen med rekryteringen var uttalad, bygga volym och gรถra en exit.

Under vรฅren 2012 bรถrjade Olander tjรคnsten som VD och Patrik bytte roll till affรคrsutvecklare och att jobba mer som konsult, framfรถrallt med fokus pรฅ Norge- och Danmarks-expansion. Planen lyckades och hรถsten 2014 tog Nordstjernan รถver bolaget.

Dรฅ hade omsรคttningen gรฅtt frรฅn ca 270ย miljoner under 2011 till 1,3 miljarder 2014.

"Jag har svรฅrt att sitta still"

Redan sommaren 2014 hade Patrik lรคmnat det operativa arbetet i bolaget, jag frรฅgar om han var trรถtt och gjorde nรฅgot annat.

โ€Jag har svรฅrt att sitta still, nรคr du ringde hade jag precis avslutat ett telefonmรถte och nu stรฅr jag i trรคdgรฅrden och rensar ogrรคs samtidigt som jag pratar med dig. Jag hade planerat en semester efter Bygghemma, men det blev inte sรฅ."

-Vad gjorde du dรฅ?

"2012 fรถrvรคrvade jag ett hus frรฅn 1200-talet i Visby som vi under tvรฅ รฅr byggt om till Wรคrdshus/Eventhus som heter Johan Mรฅlares Hus efter den kรคnda konstnรคren Johan Bartsch som levde och verkade i huset pรฅ 1600-talet. Det รคr ett unikt hus fรถr slutna sรคllskap bรฅde fรถr fรถretag och privatpersoner."

Patrik har under tiden investerat i fler verksamheter, bland annat Funera, som erbjuder begravningar pรฅ ett nytt modernt sรคtt.

โ€Jag gick in fรถr att de har en ny approach till en traditionell bransch, och jag gรถr sรฅdana investeringar ocksรฅ men dรฅ รคr jag passiv รคgare.โ€

"Jag vill inte sitta med bolag som omsรคtter 2-3 miljarder"

Hans nya projekt E-business Partner driver han ihop med Ola Svensson och Nils-Olof Lindersson, bรฅda en del av Patriks egna team nรคr han drev Bygghemma. De har nu alla lรคmnat bygghemma ihop med honom och ska tillsammans ta ett nytt grepp kring riskkapital inom e-handel.

โ€Jag gillar att vara operativ, jag tror pรฅ det konceptet nรคr jag investerar. Tanken รคr att gรฅ in i e-handelsbolag med en omsรคttning pรฅ 10-30 miljoner, dรคr det finns en stark ledning och dรคr man framfรถrallt har koll pรฅ sourcing-biten. Man ska kunna sin produkt, sina leverantรถrer och sina inkรถpskanaler. Vi sรคtter sedan direkt in en av vรฅra anstรคllda som en form av managementkonsult i bolaget under ett รฅr nรคr det byggs om fรถr att gรฅ mot gemensamt uppsatta mรฅl tillsammans med รคgare och ledning och pรฅ sikt en exit.โ€

Som investerare vill de vara med upp till en fรถrutbestรคmd omsรคttning, sedan gรฅr de ur bolaget, antingen ihop med entreprenรถrerna eller pรฅ egen hand om entreprenรถrerna vill fortsรคtta pรฅ resan ihop med en ny รคgare.

โ€Jag vill inte sitta med bolag som omsรคtter 2-3 miljarder, de blir lรคtt trรถgrรถrliga och en industrialiserade. Detta blir mer ett passivt รคgande. ย Dรคrfรถr vill vi vara med sรฅlรคnge bolagen รคr snabbrรถrliga entreprenรถrsbolag med snabb tillvรคxt.โ€

"Vi tar en minoritet i bolagen, det รคr det upplรคgget jag tror pรฅ."

Deras fรถrsta investering รคr redan klar och den รคr i Snusbolaget, Ola Svensson รคr redan operativ i bolaget och i fรถrsta steget gรถr de motsvarande arbete som gรถrs under en due diligence, de tittar pรฅ vad bolaget gjort hittills och vad det borde gรถra framรถver. Sedan sรคtter de en plan ihop med grundarna och anvรคnder sina nรคtverk fรถr rekrytering av nyckelpersoner och fรถr att hitta partners i de fall man behรถver outsourca delar av verksamheten.

Fรถrutom att en av bolagets anstรคllda sitter operativt i verksamheten fรถljs den pรฅ veckobasis vรคldigt operativt frรฅn E-business Partner.

โ€Vi tar en minoritet i bolagen, det รคr det upplรคgget jag tror pรฅ. Det krรคver dock att grundarna รคr rรคtt, vi har sagt nej till bolag dรคr vi inte tror att grundarna klarar ta bolaget lรคngre รคn exempelvis 70 miljoner i omsรคttning. I Snusbolaget har vi tvรฅ unga drivna killar i Linus och Henrik som vi tror pรฅ.โ€

"Jag tycker man ska fokusera pรฅ hemmamarknaden"

Nรฅgot som skiljer sig i filosofi mot mรฅnga andra riskkapitalbolag som har denna storleken pรฅ bolag som mรฅlgrupp รคr att E-business Partner inte tror pรฅ utlandsexpansion som hรถgsta prioritet fรถr att bygga volym.

โ€Jag tycker man ska fokusera pรฅ hemmamarknaden, alltfรถr mรฅnga e-handlare gรฅr utomlands fรถr att bygga volym. De underskattar hur svรฅrt och dyrt det รคr och de gรถr det nรคr de fortfarande har mycket kvar att gรถra i Sverige.โ€

Patrik tycker man ska gรถra det bra i Sverige innan man รถvervรคger utlandet. Samtidigt ser de det som en del i deras egen strategi.

โ€Vi tar bolaget till en viss omsรคttning, sedan gรฅr vi ur och en ny รคgare har hela utlandsexpansionen kvar som en potentiell uppsidaโ€.

โ€Min fru hittade en orm i rabatten nuโ€

Nรคr det gรคller fokusomrรฅden och branscher รคr det nischade verksamheter som gรคller. Det finns enligt Patrik redan sรฅ stora breda e-handlare som man inte kan konkurrera med som liten. Deras trafikvolymer och rรถrelseenergi รคr fรถr hรถg fรถr att komma ikapp.

E-business Partner har flugit under radarn fram tills nu, men de har ingen brist pรฅ potentiella investeringsobjekt. Nรคr jag frรฅgar om de har fler pรฅ gรฅng sรคger Patrik:

โ€Ja, flera, just nu รคr vรฅrt problem att vi behรถver fler duktiga anstรคllda som vi kan sรคtta in i uppkรถpsbolagen. Vi sรถker nu erfarna e-handelspersoner som รคr duktiga pรฅ onlineโ€.

Finansieringsmรคssigt รคr det pengarna frรฅn Bygghemma-affรคren som anvรคnds, men Patrik stรคnger inte dรถrren fรถr att jobba ihop med andra kapitalkรคllor och sรคger att han fรฅr propรฅer med regelbundna intervaller.

Helt plรถtsligt blir det tyst i luren och jag hรถr Patrik prata med sin fru.

โ€Min fru hittade en orm i rabatten nu, sรฅ jag mรฅste gรฅ och titta pรฅ denโ€

Dela artikeln: