Bygghemmas VD åtalas för skattebrott

Härvan från CDON-tiden på Åland rullar vidare.

Den skattehärva som har pågått sedan Bygghemmas vd Mikael Olander jobbade inom Qliro, som dock då hette CDON group, har nu gått in i ett nytt skede.

Har pågått sedan 2013

Första gången vi rapporterade om fallet var på hösten 2013, då det framkom att CDON utreddes för grovt skattebrott på Åland.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: CDON utreds för grovt skattebrott på Åland

I början av 2017 kunde vi berätta att CDON åkte på en rejäl skattesmäll och att deras dotterbolag Alandia AB hade fått punga ut med nära sex miljoner euro i restskatt.

LÄS ÄVEN: CDON i skattesmäll - betalar 5,9 miljoner euro 

Flera åtalas för grovt skattebedrägeri

Nu har alltså ännu en ny vändning skett. Efter att Helsingfors Förvaltningsdomstol slog fast att Qliros dotterbolag inte hade betalat korrekt moms för sin verksamhet på Åland under 2012, så har en åklagare nu beslutat sig för att väcka åtal mot flera av befattningshavarna inom Bygghemma group, däribland Mikael Olander. Det rapporterar Market.

Åtalspunkterna ska gälla grovt skattebedrägeri eller alternativt medhjälp till detsamma, samt bokföringsbrott. Flera av de som jobbade inom CDON på den tiden jobbar idag inom Bygghemma group och förundersökningen mot de inblandade har pågått parallellt. 

"Påverkar inte mitt förtroende"

Mikael Olander och de andra åtalade personerna ska dock ha hävdat att misstankarna är grundlösa, enligt ett uttalande från Bygghemma group. De menar istället att de ska ha agerat enligt allmän praxis där de haft stöd av ett välrenommerat revisionsföretag och att beslutet varit förankrat hos CDON Groups styrelse. De åtalade ska även ha haft upprepad kontakt med åländska myndigheter i frågan.

- Situationen kring förundersökningen gällande momshanteringen på Åland har varit känd sedan jag tillträdde som styrelseordförande i Bygghemma group 2017 och påverkar varken min bild eller förtroende för Mikael Olander och de andra åtalade. Vi känner oss trygga i att domstolen kommer att göra en korrekt bedömning av situation och fria de åtalade från samtliga misstankar. Mikael Olander har mitt och styrelsens fulla förtroende, ska Bygghemmas styrelseordförande Henrik Theilbjørn ha sagt i en kommentar.

Ehandel.se söker Mikael Olander för en kommentar.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!