Certifierad E-handel utökar med Norge och Danmark

Nu kan även norska och danska e-handlare använda sig av märkningen Certifierad E-handel, något som tidigare endast varit möjligt för svenska sajter.

Nordisk E-handelscertifiering bedömer att förändringen kommer att underlätta både för svenska e-handlare som även har sajter på norska och danska, och för e-handlare som endast är verksamma på den norska eller danska marknaden. 

- Fler och fler e-handlare i Sverige breddar sin geografiska kundkrets och anpassar e-butikerna till att omfatta fler nordiska länder. Vi ser därför ett stort behov av att kunna hjälpa e-handlarna att visa upp sin certifiering på flera lokala språk eftersom den svenska certifieringen kan vara svår för konsumenter i till exempel Danmark och Norge att tyda, säger Greger Berg som är ordförande för Nordisk E-handelscertifiering.

Annons

Expansionen av certifieringen innebär dessutom att märkning, certifikat och all information för konsumenter nu förutom svenska, även finns på norska, danska och engelska. Den som besöker en e-handel ska även kunna växla mellan språken för att få information om certifieringen. Enligt Greger Berg är det inte osannolikt att organisationen fortsätter sin expansion till att även gälla fler länder.

- Vi heter ju Nordisk E-handelscertifiering och nu börjar vi med att erbjuda det här till Danmark och Norge. Men om det här efterfrågas och går bra så är det mycket möjligt att vi framöver tittar på bland annat Baltikum.

Kundomdömen inte aktuella 

På senare tid har flera trygghetsmärkningar som baseras på konsumentomdömen gjort entré på marknaden, men Greger Berg tror inte att just konsumentomdömen i dagsläget är något för Nordisk E-handelscertifiering.

-Ska man ha med kundomdömen måste man nästan ha en polisiär verksamhet för att se till att inte handlarna själva eller bulvaner till handlarna går in och skriver saker, och även då är det svårt att säkerställa att det inte sker. Vi tycker att det är viktigt att vi är oberoende och har skarpa kriterier för att det inte ska förekomma felaktig information.Vi tittar inte bara på kundklagomål utan även andra saker som varumärkesintrång eller klagomål från personer som inte har handlat. Så vi har en bredare approach än många andra sajter.

Certifierad E-handel grundades 2007 och enligt Nordisk E-handelscertifiering är för närvarande 700 butiker certifierade.

Annons