Chilli blev av med Trygg E-handel – ritade egen logga

Inredningssajten blev fråntagna sin certifiering och ersatte Trygg E-handelmärket med en egentillverkad logotyp med liknande budskap.

När Ehandel.se når Bygghemmakoncernens VD Mikael Olander kommer informationen om att ett av koncernens bolag, Chilli, saknar Svensk Digital Handels kvalitetsmärkning Trygg E-handel som en överraskning. Han ber att få kolla upp saken. När han återkommer en stund senare är beskedet att Chillis certifiering försvann i samband med att bolaget köptes av Bygghemma och sedan dess är det oklart vad som har hänt.

- Jag vet inte ens om vi betalar för den, eller varför den är borta. Det kan vara så att loggan försvann i samband med att vi tog över Chilli, som då var ett konkursbo, som du kanske vet. Sedan vi tog över Chilli har vi fått en ombyggd sajt och vi har haft jättemycket att göra. Det har gått väldigt snabbt och då var någon lite kreativ och lade in hänglåset, säger han.

Annons
Annons

"Kanske inte lämpligt"

Mikael Olander medger att den egendesignade loggan med ett hänglås kan uppfattas som en certifiering när den i själva verket bara är en hemmagjord bild, och att det i så fall kan vara vilseledande.

- Det står trygg och säker e-handel och det är ju det vi har. Men det är kanske inte lämpligt att ha hänglåset där. Nu när du påpekar det så får vi nog ta bort den.

Mikael Olander återkommer upprepade gånger till att Bygghemma har haft fullt upp sedan koncernen tog över Chilli, ett köp som medförde nödvändigt förändringsarbete gällande bland annat butiker, lagerverksamhet och personal.

- Då var det inte jätteprioriterat med loggan.

Men ska du inte kolla upp om ni betalar för den? 

- Jo, men jag har haft lite mer akuta frågeställningar. Det är spännande med Chilli men det är mycket att ta tag i med logistiklösningar som inte fungerar och andra saker. Då skiter jag i en jävla logga. Det är ingen stor sak i sammanhanget, säger Mikael Olander.

- Man kan i alla fall känna trygghet i att vi löser eventuella fel. Det känner jag att vi hanterar bra.

Uppfyllde inte längre kraven

Men enligt Trygg E-handel har Chilli blivit fråntagna loggan i samband med att företaget gick i konkurs, eftersom det då inte längre uppfyllde kraven för att ha märket på sin sajt.

Annons
Annons

- Nu har jag inte sett Chillis nya logga men generellt sett brukar vi be handlaren att ta bort den om den är för lik vår, och dessutom kan vi anmäla företaget för varumärkesintrång. Jag tycker att det är oärligt, de skulle ju kunna ansöka om att få en ny certifiering istället, säger Johan Eriksson som är ansvarig för Trygg E-handel på Svensk Digital Handel.

Mikael Olander säger sig fundera över om det verkligen är värt pengarna med Trygg E-handelscerifiering, och nu ska han överväga om Bygghemma.se i fortsättningen klarar sig utan märket.

- Jag har inte tagit beslut om det. Det är klart att det har något värde. Jag får kolla vad det kostar. Jag blev nyfiken nu när du ringde.

Chillis hänglås-logga togs bort från sajten strax före publiceringen av den här artikeln, kort efter att vår intervju ägt rum.

 

Chilli.se med Trygg E-handel:

Chilli.se med Trygg och säker E-handel:

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!