Clas Ohlsons e-handel omsätter över 430 miljoner

Har växt med nära 50 procent det senaste året.

Clas Ohlson släppte idag sin bokslutskommuniké för verksamhetsåret 2018/2019, som avslutades den 30 april i år. Omsättningen ökade med 7 procent och landade på 8,8 miljarder kronor. Resultatet efter skatt ökade dock inte, utan slutade på 72 miljoner vilket kan jämföras med 358 miljoner året innan.

Resultattappet beror bland annat på att företaget är inne i en större omställning och man har avvecklat stora delar av sitt butiksnät. Ett arbete som sägs fortgå enligt plan.

Annons

- Avveckling av butiksnätet i Storbritannien och Tyskland belastade resultatet med en engångskostnad om 210 miljoner kronor. Avvecklingen väntas ge en positiv resultateffekt om cirka 75 miljoner kronor per år med beräknad full effekt efter andra kvartalet 2019/20, skriver Clas Ohlson.

Som vanligt är e-handelsutvecklingen i en egen liga och för hela räkenskapsåret växte Clas Ohlsons näthandel med nära 50 procent.

- Vår stärkta e-handelsplattform med utökad online-kapacitet har varit särskilt prioriterad för att möta tillväxten online och nå vårt viktiga delmål om att dubbla försäljningen online vartannat år. I fjärde kvartalet ökade försäljningen online med 33 procent jämfört med motsvarande period föregående år, och helåret landade på 47 procents tillväxt, säger företagets vd Lotta Lyrå i en kommentar.

När vi läser rapporten framgår det att e-handeln omsatte totalt 432 miljoner kronor under räkenskapsåret 2018/2019, upp från 295 miljoner året innan. Vilket förstås fortfarande är en liten andel av totalen på nära 9 miljarder. Ungefär 5 procent är e-handel, för de som håller räkningen.

- Strukturomvandlingen i den nordiska detaljhandeln fortsätter och all tillväxt i sällan­köpshandeln sker i dag online. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att merparten av handeln fortfarande sker i fysiska butiker, kommenterar Lotta Lyrå.

Enligt Lotta Lyrå spelar butikerna en viktig “men annorlunda roll” i en allt mer digitaliserad kundupplevelse.

Annons