Danmark har EU:s dyraste porto – Sverige under genomsnittet

"Kostnaden för att skicka brev och små paket är så groteskt höga".

Det är sextonde gången som fraktbolaget Deutsche Post har undersökt portonivåerna i alla EU-länder, via sin återkommande rapport “Letter prices in Europe”. Den senaste rapporten som är daterad mars 2017 pekar bland annat ut Danmark och Italien som absolut dyrast när det kommer till att skicka brev.

När det gäller inhemska brev så visar Deutsche Posts undersökning att Danmark är dyrast i Europa, med bred marginal, följt av Italien. Sverige kommer först på plats 13 och ligger faktiskt under snittet på 0,88 euro, ett snitt som dock Danmark och Italien trissar upp rejält.

Annons

Källa: Letter prices in Europe, Deutsche Post AG

Det ska här nämnas att Danmark har en billigare brevtjänst men ska du få fram en brevförsändelse under 5 dagar så måste du köpa ett Quickbrev som är mycket dyrare än tjänsten “Brev”, som bara kostar 8 kronor. Deutsche Post har helt enkelt tittat på de brev som kommer fram dagen efter, eller förstaklassbrev som vi i Sverige är vana vid.

Precis som i Danmark verkar alltså även Italien ha delat upp postgången för att försöka få bättre ekonomi i de traditionella breven. Deutsche Post har dock gjort ett gediget arbete med att försöka få en så bra jämförelse som möjligt mellan EU-länderna.

Sverige dyrt till resten av EU

Inrikes såg det alltså ganska bra ut för Sverige men när Deutsche Post går över till att analysera portot för utrikesbrev hoppar Sverige ganska snabbt upp på plats fyra. Återigen är det dock Danmark och Italien som får ta till skämskudden, där Italien toppar ligan över dyra utrikesbrev.

Källa: Letter prices in Europe, Deutsche Post AG

Danmarks distanshandelsorganisation, FDIH, är förstås inte nöjda med att landet är i toppen när det gäller portokostnaden för brev, och organisationen har uttalat sig starkt kring undersökningen.

- Kostnaden för att skicka brev och små paket är så groteskt höga att jag inte kan klandra danska webbutiker som kör över gränsen till Tyskland för att skicka sina varor därifrån - till Danmark och andra EU-länder. Det är billigare och snabbare, säger Niels Ralund, VD på FDIH.

När Deutsche Post slutligen väger in makroekonomiska faktorer, arbetskostnader och köpstyrkan hos konsumenter i respektive land tar sig Danmark ändå inte ur toppen utan cementerar sig istället som dyrast i Europa. Sverige å andra sidan hamnar bland de absolut billigaste i unionen när alla ekonomiska faktorer vägs in.

Annons

Källa: Letter prices in Europe, Deutsche Post AG

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!