Dansk e-handlare stämmer nätjättar för bildstölder

E-handlaren Morfars.dk har tröttnat på att konkurrenter olovligen använder sig av deras bilder och kräver nu skadestånd av jättar som Amazon, Groupon och Cdon.

Morfars.dk, som lanserades 2002, säljer det mesta inom fjärrstyrda leksaker. Ända sedan starten har man haft problem med att konkurrerande nätaktörer stulit deras bilder och använt dem på sina egna sajter. Nu har leksakshandlaren tröttnat på stölderna och kräver skadestånd.

– Vi lägger stora resurser för att skapa unika produktbilder. Foton är det viktigaste försäljningsargument för en butik och en stor del av vår image, säger företagets vd, Kim Eriksen, till den danska branschorganisation FDIH.

Annons

Handlar om miljonskadestånd

Morfars.dk har anlitat företaget Not Allowed, som mot ersättning jagar kopierare, och totalt har man lyckats hitta mer än 100 fall och kräver nu kompensation på motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor. Av bland andra jättar som Amazon, Groupon, Letdeal.no och svenska Cdon.

De konkurrerande företagen har kopierat mellan en och 25 bilder vardera och några av dem har nu betalat en ersättning på 5 000 danska kronor, motsvarande cirka 6.400 kronor, per kopierad bild till Morfars.dk. De som inte gjort det får snart en stämningsansökan i brevlådan.

– Det handlar inte om inkomster för Morfars.dk. Vi vill ha bort våra bilder från konkurrenters hemsidor, det är frustrerande att lägga så mycket resurser på något som bara kopieras för brinnande livet, säger Kim Eriksen.

Annons