Danska E-handlare sparar miljoner efter nya avgifter

Danska motsvarigheten till Svensk Distanshandel, FDIH, har länge jobbat för att sänka betalleverantören Nets avgifter på Dankortet. Det har nämligen visat sig i undersökningar att e-handlare i Danmark betalar mångdubbelt för att ta emot det danska kortet jämfört med fysiska butiker.

I slutet av 2011 rapporterades det hur Dankortet var nio gånger dyrare för e-handlare än för fysiska butiker. I snitt betalade en e-handlare 2,46 danska kronor per transaktion medan fysiska butiker endast betalade 0,27 kronor.

FDIH var förstås inte nöjda över detta uppdagande och har nu tvingat Nets att sänka avgifterna.

Annons

Konkurrensverket i Danmark har beslutat att Nets måste sänka avgifterna med 36 procent. Något som ska spara e-handlarna 24 miljoner danska kronor i år och 58 miljoner 2014.

- FDIH är nöjda med det nya beslutet och de nya avgifterna. Avlägsnandet av en procentuell avgift på 0,1 procent ger de största besparingarna. Dansk e-handel sparar bara under 2013-2014 minst 82 miljoner DKK. Rimliga och rättvisa avgifter är en viktig del i att stärka danska nätbutikers konkurrenskraft gentemot utländska konkurrenter, säger Annette Falberg, VD för FDIH.

Det nya snittet för avgifterna skall ligga på 1,20 kronor för e-handlare per transaktion. De nya priserna aktiveras i imorgon, tisdagen den 16 juli, och de blir som nedan.

Källa: FDIH (1,2,3)

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!