Danska och svenska staten ger PostNord 667 miljoner

Och danska staten kompenserar med ytterligare 1,533 miljarder kronor.

De fallande brevvolymerna i Sverige och Danmark har lett till att PostNord sett miljardförluster, något vi rapporterat om flera gånger tidigare.

Att svenska och danska staten skulle behöva gå in och hjälpa företaget stod klart ganska tidigt. Nu rapporterar regeringen att räddningsaktionen är klar. Den svenska staten kommer att tillskjuta 400 miljoner kronor till PostNord och den danska 267 miljoner kronor.

Annons

“Nytt kapitel för företaget”

Som vi tidigare rapporterat är det dock mest trubbel på andra sidan Öresund, där många av de PostNord-anställda som tvingats sägas upp har väldigt bra avgångsvederlag, vilket kommer belasta fraktbolaget i flera år.

Därmed kommer även den danska staten kompensera PostNord med 1,533 miljarder kronor relaterade till uppsägningar av anställda med "särskilda villkor".

- Genom det här avtalet startar vi ett nytt kapitel för företaget. Från och med nu ligger fokus på kvalitet och hur vi ska göra bolaget starkare för framtiden. Jag vill uttrycka min tacksamhet för det ansvar som danska staten har visat i den här svåra situationen, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg, i ett pressmeddelande.

"Bolaget redo för framtida utmaningar"

Utöver kapitaltillskottet från danska och svenska staten kommer PostNord också att undersöka andra alternativ för att stärka bolagets finansiella ställning.

- Jag är nöjd att vi och våra svenska kolleger har nått en bra lösning som säkerställer genomförandet av omställningen i Post Danmark. Detta gör bolaget redo för framtida utmaningar på postmarknaden, säger finansminister Kristian Jensen.

För att säkerställa en fortsatt stark bolagsstyrning är staterna också överens om att genomföra en strategisk översyn av PostNord för att dess verksamhet och styrning ska förbättras.

Annons