De flesta svenska e-handlare är inte rädda för Amazon

"Amazon innebär också en möjlighet".

Enligt en ny undersökning som Payson har gjort i samarbete med Svea Ekonomi, framgår det att mer än hälften av de svenska e-handlarna inte är rädda för Amazon, och flera är till och med positiva till ett eventuellt intåg.

Hela 55 procent av de cirka 550 e-handlarna som tillfrågats i undersökningen, känner inte någon oro över att Amazon kan komma att etablera sig i Sverige, och fem procent tror till och med att det skulle kunna påverka deras affär positivt.

Annons
Annons

– Amazon innebär också en möjlighet. Det går att sälja produkter via deras sajt och det har en del svenska e-handlare börjat göra i Europa, säger Björn Fant, medgrundare till vitvarusajten hemmy.se, till TT.

Björn Fant menar att Amazon inte har en lika välutvecklad logistikinfrastruktur på plats i Europa och eftersom att den europeiska marknaden består av så många olika länder, kommer det att försvårar framfarten. Men samtidigt tror han att Amazon kan bidra till att sätta press på de befintliga logistikfirmorna i Sverige, och utmana dem till att bli bättre.

– I USA är Amazon ett fantastiskt företag. I Europa tror jag att det finns lite mindre anledning till oro, säger han.

Alla är inte orädda

Men det finns fortfarande en del rädsla kring de övriga 45 procenten. Var fjärde e-handlare är orolig över att den amerikanska näthandelsjätten kan komma till Sverige, och att en sådan etablering skulle kunna påverka deras verksamhet negativt.

Amazons etablering på vissa platser i Europa, har ökat tillväxttakten på e-handelsmarknaden, menar Emma Lindgren, e-handelsexpert på Svea Ekonomi.

– De som riskerar att förlora på ankomsten är de som ligger efter i digitaliseringen och de som helt saknar e-handel, säger Emma Lindgren, till TT.

Trots att Björn mestadels ser Amazons ankomst som något positivt, menar han att man ändå borde ha respekt för stora aktörer. 

– Det har pratats mycket om Amazon, om och när de kommer. Det är svårt att förbereda sig och man ska ha respekt för stora jättar, säger Björn Fant.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!