De strypta varubreven är här: ”Inga problem har uppstått”

38 kronor per brev för dem som missat ändringen.

Den första maj så började de nya måtten för PostNords frakttjänst varubrev att gälla. En tjänst som är mycket populär bland svenska e-handlare och de nya mindre måtten har mötts av stark kritik.

LÄS ÄVEN: Upprop mot strypta varubrev överlämnat till PostNords VD

Annons
Annons

PostNord ändrade sig dock inte i sista stund vilket flera e-handlare hade hoppats på. De nya måtten är nu här och formellt så började de att gälla igår. Vi frågade PostNord hur det har gått än så länge:

- Inga problem har uppstått som vi har fått kännedom om, säger Maria Ibsén, pressansvarig på PostNord.

"En tilläggsavgift på 38 kronor"

Vi frågade också vad som händer om någon e-handlare nu skickar varubrev som inte ryms inom de nya måtten. Fraktbolaget berättar då att de just nu är i en övergångsperiod:

- Det kommer säkert att inträffa att någon som skickar ett varubrev inte har uppmärksammat att måtten har förändrats. Under en övergångsperiod kommer vi därför att skicka varubrev som följer de gamla måtten vidare till mottagarna, med en tilläggsavgift på 38 kronor för avsändaren.

Exakt när denna övergångsperiod slutar framgår inte men när den är över så kommer varubrev som är för stora inte längre att passera igenom systemet.

- Därefter går vi tillbaka till de regler som gällt tidigare, det vill säga att ett varubrev som är större än maxmåtten går tillbaka till avsändaren, meddelar Maria Ibsén.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!