Diskussioner har inletts för att stoppa nätbedrägerierna

Bedrägerierna vid näthandel ökar lavinartat. För att försöka komma till rätta med problemet har polisen nu bjudit in representanter från logistikbranschen för diskussioner. Något som förhoppningsvis ska leda till att man förhindrar utvecklingen med ökande bedrägerier.

Näthandeln bara växer, men det gör tyvärr även antalet bedrägerier och problemen med varor som beställts i falskt namn. Nyligen gick justitieminister Morgan Johansson (S) ut och lovade en ny lagstiftning som kriminaliserar id-kapningar. Något många välkomnar.

– De bedrägerier vi har i dag anser jag bara är början på någonting som kommer att bli väldigt stort och väldigt besvärande och vi måste få upp säkerhetsmedvetandet, vi måste få bättre id-handlingar och vi måste göra bättre kontroller för att stävja det här innan det blir fullkomligt okontrollerbart, säger Per Geijer, Säkerhetschef Svensk Handel.

Annons

I veckan ska polisens Nationella center för bedrägerier även ha bjudit in representanter från logistikbranschen för att se vad man kan göra åt det växande problemet.

– Det här är inte ett enskilt möte, det kommer att bli uppföljningar. Här ska vi försöka koka ut vad vi kan göra åt problematiken. Vilka tekniska lösningar som kanske behövs eller andra lösningar för att förhindra att den här utvecklingen fortsätter med ökande bedrägerier, säger Jan Olsson, Center för bedrägerier på polisen.

För enkelt att förfalska

Polisen har tidigare påpekat att många av de fall där varor beställs på nätet i någon annans namn, och levereras via budtransport, kan undvikas. Transportbranschen är enligt polisen helt enkelt för dåliga på att begära legitimation av den som tar emot varan.

Det har även riktats kritik mot landets postombud där man menar att det slarvas med id-kontroller när det hämtas ut paket på postens utlämningsställen.

Alla de stora aktörerna inom logistikbranschen säger dock att man har strikta krav på legitimering av de som hämtar paket, och att de på olika sätt förbättrar sina säkerhetssystem. Istället menar man att identitetshandlingar är alldeles för enkla att förfalska.

– Vi saknar möjlighet att göra bra kontroller av identitet. falska identitetshandlingar är i princip lika bra som äkta. Vilket gör det oerhört svårt, så även om viljan är där att göra en kontroll, så finns inte möjligheterna, säger Per Geijer.



Källa: TV4

Annons
Annons