Dylans pris – bra för Bengans men sämre för bokhandeln

Årets vinnare av Nobelpriset i litteratur har inte direkt bidragit till någon anstormning hos bokhandlarna på nätet.

När det under gårdagen stod klart att artisten Bob Dylan hade belönats med årets Nobelpris i litteratur lät reaktionerna inte vänta på sig. Den amerikanske låtskrivaren sågs av många som en oväntad pristagare.

- Ja, det var ju spännande. Ett roligt val tycker jag personligen men det var ganska oväntat. Vi fick ju direkt sätta igång och samla ihop vad vi hade om Bob Dylan, säger Linnéa Wiklund, informationsansvarig på Adlibris.

Annons

Även om det märks en viss ökning i Bob Dylan-relaterad försäljning ska effekten hos Adlibris inte vara i närheten av den som förra årets pristagare Svetlana Aleksijevitj orsakade. Två böcker om Bob Dylan, hans memoarer samt en bok om hans låtar, ska dock ha klättrat upp på topp tio-listan.

- Men troligtvis kommer hans böcker att öka lavinartat den kommande tiden. Det som sticker ut är väl att folk kommer att köpa böcker om Bob Dylan snarare än de böcker han själv har skrivit.

En tredjedel av den normala försäljningen

Linnéa Wiklund och resten av Adlibris personal hade som många andra spekulerat i vem som skulle ta hem priset i år. Bob Dylan var inte någon som särskilt många lade sin röst på.

- Det är ju alltid enormt svårt eftersom det är så oberäkneligt, säger hon.

Inte heller hos Bokus har Bob Dylan bidragit till någon försäljningsökning i stil med den som brukar inträffa när mer skönlitterära författare tar hem priset.

- Det brukar vara tusentals beställningar av Nobelpristagaren redan första dagen, men nu handlar det snarare om hundratal i antal böcker. Jag skulle säga att det är ungefär en tredjedel av det normala, säger Patrik Övreby, kategorichef för böcker på Bokus.

Vad beror det på, tror du?

- Det var en ganska oväntad pristagare och många ser Nobelpriset som en möjlighet att upptäcka ett nytt författarskap.

Annons

Enligt Patrik Övreby är det vanligt att man handlar böcker av årets Nobelpristagare i julklapp till nära och kära.

- Men det kan nog bli lite mer begränsat i år. Försäljningen kommer definitivt att hålla i sig men inte i samma utsträckning som andra år.

"En riktig fullträff"

Hos Bengans, som driver både e-handel och fysiska skivbutiker, är tongångarna däremot enbart positiva. Beställningarna på Bob Dylans skivor började trilla in bara minuter efter att vinnaren hade avslöjats.

- Jag tycker att det var ett alldeles utmärkt val, säger delägaren Peter Sandberg.

Bob Dylans skivkatalog är efter den flera decennier långa artistkarriären förstås omfattande och beställningarna från Bengans e-handel sträcker sig över ett ganska brett utbud. Men utöver samlingsskivorna är det framför allt klassiker som Highway 61 och Blonde on Blonde som gått bra hittills.

Märker ni någon skillnad på vad folk handlar i e-handeln och i de fysiska butikerna?

- I butikerna handlar folk mycket vad de ser medan det på webben är sortimentet som styr. Så på webben är det ju mer variation.

Enligt Peter Sandberg säljer Bob Dylans skivor alltid bra men nu har beställningarna ökat ytterligare. Att han av många ses som en kontroversiell pristagare bidrar till att folk pratar om priset. Peter Sandberg tror att Dylan-effekten kan hålla i sig ett bra tag framöver, inte minst eftersom artisten turligt nog släpper en ny skiva i november.

- Det var en riktig fullträff. Det är alltid stor uppmärksamhet kring vad Dylan gör och nu blir det ännu mer intressant.

Annons