Dyrare frakt: Här är PostNords nya e-handelspriser

Men priset på Mypack Collect ändras inte.

PostNord höjer priserna på 4,3 procent på alla sina B2B-produkter vid årsskiftet. Den uppgiften hade ett antal e-handlare fått fatt i tidigare i höstas, och vi gjorde då - utan någon större framgång - ett försök att reda ut vad som var på gång.

LÄS ÄVEN: PostNord inför nya priser för företag den 1 januari

Annons

I dag kom dock besked från PostNord och det är mycket riktigt prisökningar som väntar, både för privatpersoner och företag. Som exempel kan vi nämna att tjänsten Skicka Lätt - som många e-handlare använder - ökar från 53 till 58 kronor för paket på upp till ett kilo, och från 89 till 95 kronor för paket som väger mellan ett och två kilo. Det motsvarar prishöjningar på 9,4 respektive 6,7 procent.

Priserna på Skicka Lätt höjdes dessutom även så sent som i april förra året. 

LÄS ÄVEN: Skicka Lätt blir dyrare för företag den 1 april

- Skicka Lätt är en av de tjänster som påverkas av den nya postförordningen, och där justerar vi priserna för att möjliggöra viktiga kvalitetshöjningar, eftersom vi kan satsa på till exempel fler brevbärare, vikarier och lastbilar, skriver PostNords presskontakt Maria Ibsén i ett mejl till Ehandel.se.

Frimärkspriset ökar med 29 procent

Samtidigt väntar prishöjningar på mellan 4 och 4,5 procent på flera av PostNords avtalstjänster, enligt de prislistor vi har tagit del av. Det blir till exempel dyrare att använda sig av PostNord Parcel (leveranser till företag) och Mypack Home (hemleveranser).

Däremot sker ingen prisändring för Mypack Collect (leverans till ombud) eller Mypack Home Small (spårbar hemleverans till brevlåda).

- Generellt är grunden för de prisjusteringar som införs 1 januari att skapa lönsam tillväxt genom att fortsätt anpassa vår verksamhet till kundens behov och leverera med kvalitet.

Varför har ni inte höjt priset på Mypack Collect?

Annons

- Mypack Collect ligger på en bra nivå gentemot marknaden och därför har vi valt att inte höja just det priset.

E-handlare som använder sig av vanliga frimärken gör klokt i att gå ut och köpa på sig ett lager före årsskiftet. De kommer nämligen att öka i pris från dagens 7 kronor till 9 kronor per frimärke.

Långsammare brevleverans att vänta

I samband med att priserna ändras den 1 januari, får PostNord ett höjt kvalitetskrav, men med något större leveransfönster. Efter årsskiftet ska 95 procent av 1-klassbreven vara framme hos mottagaren inom två dagar, vilket kan jämföras med dagens krav på att 85 procent av breven ska vara framme dagen efter.

- Med färre brev som måste fram över en natt så kan vi kraftigt minska andelen post som måste skickas med flyg. Det är en vinst för både miljön och ekonomin, avslutar Maria Ibsén.

PostNords nya priser går att se i sin helhet via den här länken.

Annons