E-handelsflopp för fyrverkerier – butik slutar sälja online

Svårt att locka kunder till den explosiva e-handeln.

Varje år lägger svenskarna miljonbelopp på fyrverkeripjäser och den absoluta merparten säljs förstås i samband med nyårsafton. Vad många däremot kanske inte vet är det numera också går att handla fyrverkeripjäser via e-handel. Åtminstone så länge man hämtar upp sin beställning hos en godkänd återförsäljare.

Förbjudet att skicka med post

Hos Svea Fireworks, som enligt egen utsago är Sveriges största leverantör av fyrverkerier, kan den som vill handla online välja mellan 30 återförsäljare över hela landet. Varje återförsäljare har sin egen webbshop.

Annons

- Observera att alla beställningar gjorda i utvalda webbshopar måste hämtas ut i deras fysiska butik. Det är i Sverige förbjudet att skicka fyrverkerier via post så allt måste hämtas ut i butik av person fyllda minst 18 år, instruerar Svea Fireworks på sin hemsida.

Flera av återförsäljarna har av en snabbtitt att döma gjort ganska ambitiösa satsningar på sina nätbutiker. Det går till exempel att filtrera på kategorier och priser. Dessutom finns i vissa fall möjligheten att "provskjuta sina fyrverkerier online", det vill säga att se fyrverkeriet på film så att man som kund inte råkar köpa grisen i säcken.

"Två eller tre beställningar i år"

E-handelssatsningen verkar dock inte ha intresserat svenskarna nämnvärt. Efter en snabb rundringning kan vi konstatera att det inte är många som har valt att handla raketer och så kallade bombtårtor online i år.

- Nej, det är det inte. Vi fick kanske två eller tre beställningar i år. De allra flesta vill handla i fysisk butik, säger en försäljare i Båstad.

Han får medhåll av en kollega i Kalmar, där antalet e-handelsbeställningar inför årets nyårsafton dock kom upp i 15-20 stycken.

- Man vill se hur det ser ut och kanske få rådgivning om varorna innan man gör sitt köp.

Lägger ner sin e-handelsverksamhet

Från en fyrverkeributik i Staffanstorp får vi höra att sex eller sju beställningar har lagts på webben i år. Det motsvarar en försvinnande liten andel av de totalt 400-500 köp som gjordes i butiken inför årets nyårsafton.

Enligt Svea Fireworks går det att betala för köpet redan i samband med beställningen, men vår rundringning visar att flera företag genomför själva försäljningen först när kunden är i butiken och kan styrka sin ålder. Det i kombination med kravet på upphämtning i butik kan förstås ha bidragit till det låga e-handelsintresset, som för Staffanstorpsbutikens del har lett till ett beslut om att sluta med e-handel.

Annons

- Man vill titta innan man bestämmer sig. Det är faktiskt många som står i butiken och tittar riktigt länge. Så vi har faktiskt sagt att vi lägger ner möjligheten att förbeställa på webben nästa år, säger en av butikens anställda till Ehandel.se.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!