E-handelsjätte kan lansera en egen virtuell valuta

I våras lanserade Amazon sin egen digitala valuta, Amazon Coins. Nu verkar det som att konkurrenten Ebay jobbar på något liknande. Enligt en patentansökan har PayPals förälder planer på en egen virtuell valuta. Det ser däremot ut som att den ska kunna användas även utanför Ebays- och PayPals ekosystem.

Nyligen berättade vi om hur Ebay gjort det möjligt att köpa och sälja virtuella valutor som Bitcoin och dogecoin på sina amerikanska och brittiska sajter. Och som vi påpekade redan då så har e-handelsjätten även lämnat in en patentansökan på en egen virtuell valuta.

I patentansökan, som lämnades in sommaren 2012, kallar man det dock för ”Gift token”, eller polletter. I vilket fall verkar det som att Ebay är ute efter ett nytt sätt att distribuera penningvärde i den digitala världen.

Annons

– En gåva eller ett betalningsinstrument kan ges från en användare av en betalningsleverantör, exempelvis PayPal, till en mottagare. Mottagaren kan använda polletterna för att köpa en produkt genom betalningsleverantören, står det att läsa i patentansökan.

Men även om Ebay förmodligen gärna ser att så många kunder som möjligt använder polletterna via PayPal, så verkar det som att polletterna ska kunna användas på bredare front, även utanför deras egen betaltjänst.

Bitcoin ingen valuta

Och ett brett användningsområde är troligtvis en viktig faktor om en virtuell valuta ska få fäste eller inte. PayPals vd, David Marcus, har tidigare också sagt att han tror att Bitcoin kommer att ha en plats som ett framtida betalmedel. Även om han anser att många har svårt att se Bitcoin för vad det är.

– Folk är förvirrade. De tror att Bitcoin är en valuta eftersom det kallas kryptovaluta. Jag tror inte det är en valuta. Det är en behållare för värde, en distribuerad värdebok, säger David Marcus.

Han har tidigare även sagt mobila betalningar kommer att vara framtiden för Paypal. Så det är inte omöjligt att man med med sin ansökan hoppas att deras virtuella polletter ska ersätta presentkorten.

– Mobilen kommer att vara i centrum för dina pengar och alla transaktioner som du gör, säger David Marcus.

Annons

 

Källa: CoinDesk

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!