E-handelsjätten bygger lager i askan av döda köpcentrum

Var en gång i tiden världens största.

Att e-handeln konkurrerar ut köpcentrum i framför allt USA är ingen nyhet. Vi har flera gånger skrivit om trenden som sägs vara stark på andra sidan Atlanten, där e-handelsjättar som Amazon har tagit en stor del av detaljhandeln i landet. I Sverige räknar även forskare med att köpcentrum kan få det svårt att överleva framöver.

I USA finns det sidor dedikerade till att lista döda köpcentrum och de spökstäder som de ofta har förvandlats till.

Annons

Randall Park Mall var vid lanseringen 1976 världens största köpcentrum med över 200 000 kvadratmeter. En titel det dock förlorade ganska snabbt i en tid när köpcentrum växte upp som svampar ur marken. Randall Park Mall ligger i byn North Randall i delstaten Ohio och har sedan den officiella nedstängningen i mars 2009 legat öde likt många av sina kollegor i USA.

Stadsvapnet pryds av shopping-kassar

North Randall har enligt Wikipedia ungefär 1 000 invånare och småstaden var så influerad av sitt då vackra köpcentrum att byns sigill, eller vapen, pryds av två shopping-kassar. I dag är dock köpcentrumet helt övergivet och nedgånget. Under storhetstiden ska det ha bott 1 500 personer i byn samtidigt som köpcentrumet sysselsatte flera tusen. Nu är dock köpcentrumet snart ett minne blott.

Goda nyheter, och något ironiska sådana, har nämligen nått byn, vilket lokaltidningen The Plain Dealer rapporterade om häromdagen.

Amazon, som ofta pekas ut som den stora boven när det kommer till köpcentrumens död, har bestämt sig för att bygga ett av sina jättelager på platsen för Randall Mall. Köpcentrumet ska nu jämnas med marken, ett arbete som redan påbörjats.

Återigen ge sig in i detaljhandeln

I stället för världens största köpcentrum ska nu ett av Amazons distributionscenter byggas utanför staden. En distributionscentral som kommer att kräva minst 2 000 heltidsanställda, vilket borde ge ett rejält lyft till regionen.

- Jag saknar ord, eftersom vi är så lyckligt lottade att få detta projekt, kommenterade North Randalls borgmästare David Smith.

Nu kan snart ortens invånare återigen ge sig in i detaljhandeln även om det inte blir i ett stort och glamouröst köpcentrum, utan istället i en 80 000 kvadratmeter stor lagercentral som ska mata ut e-handlade paket. Kostnaden för bygget beräknas uppgå till 177 miljoner dollar.

En skiss över den nya lagercentralen i North Randall

Annons

Annons