E-handelsjätten ökade vinsten med 1100% – slår 22 miljarder

Omsatte 465 miljarder under det andra kvartalet.

Efter Amazon firade nyligen årets Prime Day, som bjöd på både ovälkommet teknikstrul och en rekordförsäljning som gjorde grundaren Jeff Bezos till den rikaste personen i världen.

LÄS ÄVEN: Krissamtal och kaos på kontoret på Prime Day

Annons

Största vinsten någonsin

Nu står det klart att Primedagen, det vill säga den 16 juli, följde på ännu ett framgångsrikt kvartal för USA:s största e-handlare. Under perioden april till och med juni omsatte bolaget 52,9 miljarder dollar, vilket motsvarar 465 miljarder svenska kronor. Det framgår av Amazons färska Q2-rapport.

Men även om det alltså ser bra ut vad gäller försäljningen, så är det på resultatsidan som Amazon verkligen levererar under det aktuella kvartalet. E-handlarens vinst efter skatt uppgick till 2,5 miljarder dollar, eller drygt 22 miljarder svenska kronor, vilket kan jämföras med 197 miljoner dollar samma period 2017. Enligt Reuters är vinsten Amazons största någonsin under ett enskilt kvartal. 

"Vill att alla ska använda Alexa"

Att ta fram varor av ett eget varumärke har länge setts som ett sätt att få bättre marginaler, och av allt att döma är det bland annat det som har hänt även i Amazons fall. I ett pressmeddelande lyfter företaget fram försäljningen av enheter kopplade till den digitala assistenten Alexa.

- Vi vill att kunderna ska kunna använda Alexa oavsett var de är. Det finns nu tiotusentals utvecklare i mer än 150 länder som bygger nya enheter som kan användas med Alexa Voice Service, och antalet Alexa-aktiverade enheter har mer än tredubblats under det gångna året, säger Amazons vd i ett pressmeddelande.

Under det tredje kvartalet förväntar sig Amazon en tillväxt på mellan 23 och 31 procent jämfört med 2017 års Q2. Det skulle i så fall motsvara en omsättning på mellan 54 och 57,5 miljarder dollar.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!