E-handelsjättens anställda har fått nog – vill bilda fackförening

Lagerarbetare startar kampanj.

Amazon har mer än fördubblat sin arbetskraft under de tre senaste åren, och nyligen öppnade de sin första distributionscentral i New York. Men endast några månader efter öppningen i New York meddelade lagerarbetarna att de den 12 december inlett en kampanj för att bilda en fackförening med stöd av Retail, Wholesale and Department Store Union. Allt detta eftersom att Amazon inte erkänner anklagelserna angående dåliga arbetsförhållanden. Företaget har sedan starten arbetat emot att de anställda ska bilda en fackförening.

Vi behandlas bara som ett nummer. Under högsäsongen måste man jobba 60 timmar i veckan. I juli månad fick jag jobba 60 timmar under Prime Week. Under den veckan var jag även tvungen att jobba över, och den dagen var jag med om en allvarlig bilolycka då jag somnade bakom ratten, säger en Amazon-arbetare till TheGuardian i en artikel.

Annons

Enligt de anställda är det inte bara arbetstimmarna som är omänskliga utan även arbetsuppgifterna.

Arbetsuppgifterna för en lagerplockare är att personen ska hämta 400 saker i timmen och plocka ett objekt var sjunde sekund, säger en annan Amazon-arbetare till TheGuardian.

LÄS ÄVEN: Robot ansvarig för att arbetarna fick åka till sjukhus

Amazon hävdar dock att de inte känner igen dessa påståenden.

Vi arbetar hårt varje dag för att säkerställa att alla våra anställda behandlas rättvist och med värdighet och respekt, svarar Amazon i artikeln skriven av TheGuardian.

Dagen då lagerarbetarna i New York meddelade att de inlett en kampanj för att bilda en fackförening uttalade sig lagerplockaren Rashad Long om att de anställda är överarbetade, pressade med kränkande disciplinära åtgärder, kontrollerade med säkerhetsutgångar, inga raster och förlängda obetalda arbetsskift.

Vi är inte robotar. Vi är människor. Vi kan inte komma in i arbetet efter bara fyra timmars sömn och förväntas vara fulla med energi och redo att arbeta. Det är omöjligt. Allt företaget bryr sig om att är att få sina produkter till kunderna så snabbt som möjligt, oavsett vad det betyder för våra arbetare i slutändan, sa Rashad Long.

Amazon svarade följande i ett uttalande:

Annons

Att lagerarbetarna vill ha en fackförening är inte en rättvisande representation av de allra flesta anställda på den här platsen.

Annons