E-handelsleveranser med tidningen blir allt vanligare

När både brev och tidningar minskar i antal tittar allt fler aktörer på möjligheterna med att samordna post- och tidningsutdelningen. Nu ska även Bring och PostNord testa konceptet.

För två år sedan inledde DB Schenker och MorgonTidig Distribution, MTD, ett samarbete som innebar att MTD skulle dela ut Schenkers brevförsändelser tillsammans med morgontidningarna. En satsning som gett ringar på vattnet.

Tidigare i år lanserades MTD Postlådepaket, en tjänst som gör det möjligt för bland annat e-handlare att leverera paket tillsammans med morgontidningen. Ett koncept som Bring Citymail också hoppat på tillsammans med Tidningsbärarna, rapporterar Sveriges Radio.

Annons
Annons

Systemet med samdistribution, som till största delen handlar om B-post, finns redan i Skåne och i september utökas det till Småland och Blekinge. Nu meddelar även PostNord att man ska testa att samordna post- och tidningsutdelning.

Posten kommer en dag senare

Det hela sker i samarbete med Tidningstjänst och testet kommer att pågå under maj månad i Skellefteå där omkring 5 000 hushåll kommer att få sin post före klockan 06.00, samtidigt som morgontidningen.

– En samordnad utdelning av post och morgontidningar, samdistribution, förs då och då fram som ett förslag. Nu gör vi ett test i full skala tillsammans med Tidningstjänst och tidningshusen i området för att undersöka de ekonomiska, miljömässiga och arbetsmiljömässiga konsekvenserna och vad mottagarna tycker, säger Anders Holm, chef PostNord Sverige.

Testerna innebär dock att posten kommer fram en vardag senare, något som Tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen, PTS, är införstådd med under testperioden. Paket och försändelser som kräver kvittens kommer under testperioden att delas ut på samma sätt som idag.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!