E-handelsrekord: Julklappar på nätet för 3,5 miljarder hittills

Hälften av årets julklappar har inhandlats på nätet.

I går kunde vi meddela att årets starka Black Friday-försäljning inte ser ut att påverka julhandeln lika mycket som befarat. Tvärtom syns redan ökningar på omkring 20 procent för både intäkter och order.

LÄS ÄVEN: Julförsäljningen upp 24 procent hittills i december

Annons

E-handel för 1 600 kronor per person

Nu kommer PostNord med siffror som också tyder på att julhandeln på nätet har gått starkt framåt hittills i december. Under månadens fem första dagar ska nämligen svenskarna, enligt logistikföretaget, ha e-handlat julklappar för 3,5 miljarder kronor. PostNord konstaterar också att 32 procent av svenskarna redan har hunnit med att handla julklappar på nätet, och att de har lagt cirka 1 600 kronor per person på sina nätköp.

Enligt PostNords undersökning har svenskarna hittills i december handlat julklappar för totalt 7,2 miljarder kronor, vilket alltså innebär att nästan hälften av julhandeln har skett på nätet. Något som aldrig tidigare har hänt, enligt PostNords e-handelsexpert Carin Blom. 

- Givetvis blir dagarna närmast julafton viktiga för den fysiska handeln, men det ska bli spännande att se vad e-handelns andel av de totala julklappsköpen landar på i år. Det känns som att julhandeln flyttar ut allt mer på nätet, och i år kommer den sannolikt att bli större än någonsin, säger hon i ett pressmeddelande.

Högt tryck hos ombuden

För att möta det starka e-handelstrycket har PostNord bland annat förberett med extrapersonal och infört hemleveranser på kvällstid.

LÄS ÄVEN: PostNords hemliga julvapen: Hemleverans på lördagar

- Det är väldigt roligt att det är ett sådant rekordår för e-handeln, men det har också skapat ett högt tryck hos ombuden. Därför vore det mycket uppskattat om de konsumenter som har ett paket att hämta, gör det så snart som möjligt när man fått en avi eller ett sms, säger Carin Blom.

LÄS ÄVEN: PostNord i akutläge - vädjar till alla att hämta sina paket

Totalt sett räknar PostNord med att svenskarna i år kommer att handla julklappar på nätet för 8 miljarder kronor. Bland dem som redan har klarat av julshoppingen på nätet har kläder/skor, böcker och leksaker varit de populäraste varorna att beställa hem.

Annons

Annons