E-handelssidor blir slöare och slöare enligt ny rapport

Snabbare servrar, bättre nätverk och ökad användbarhet borde leda till snabbare webbplatser. Men en ny undersökning gjord av StrangeLoop Networks visar tvärtom. Enligt studien som omfattar 2000 nätbutiker så är webbplatserna idag långsammare än vad de var för två år sedan.

StrangeLoop Networks har testat Alexas topp 2000 e-handelssidor sedan 2010, och resultaten är inte vad man kan förvänta sig. Varje år blir nätbutikerna nästan 10 procent långsammare.

Intressant är också att sajterna som ligger i topp 100 är långsammare än genomsnittet av de som ligger i topp 2000. I dag laddar en genomsnittlig sida på 6,50 sekunder jämfört med 5,95 sekunder 2011.

Annons

– Jag hör många som säger att deras webbplats laddar blixtsnabbt, säger Joshua Bixby, vd för StrangeLoops. Visst på kontoret, med en fet Internetuppkoppling, men inte för vanliga användare, fortsätter han.

Webbplatser mer komplexa

En anledning till de längre laddtiderna är att moderna sajter blir allt mer komplexa och därmed tar längre tid, trots att hushållen idag har snabbare Internetanslutningar. Ofta är det de stora och populära nätbutikerna som tar längst tid att ladda, till exempel Amazon.

– Vi ser mycket mer komplexa sidor. Problemet på en modern sida är JavaScript, man försöker göra saker i en webbläsare som de egentligen inte är gjorda för, säger Bixby.

Andra faktorer som spelar in är att de flesta webbplatser inte byggs och levereras från en enda server. Snarare använder de så många som sju eller åtta tjänster från tredje part för till exempel omdömen eller sociala funktioner.

De stora elefanterna kommer dock undan med längre laddtid i större utsträckning än sina mindre konkurrenter. Men kortare laddtider ger alltid positiva effekter enligt Joshua Bixby.

– Varje gång vi ser snabbare webbplatser ser vi en tydlig trend, mer pengar, gladare kunder och fler slutförda köp.

Chrome vs Explorer

Studien visar också att webbläsaren Google Chrome som anses vara en av de snabbaste är 8 procent långsammare än Microsofts hårt kritiserade Internet Explorer (IE 10). Dock ska man kanske inte byta till IE riktigt ännu även om den visade sig vara snabbare i detta test.

Säkerhetsföretaget Rapid7 uppmanar just nu användare att helt sluta använda Internet Explorer tills Microsoft släppt en uppdatering. Hackare ska tydligen utföra attacker mot ett nyupptäckt säkerhetshål i IE som gör det möjligt att ta kontroll över en användares dator skriver IDG. Även regeringen uppmanar till att använda en annan webbläsare, tills hålet är täppt.

Annons

 
Källa: VentureBeat

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!