E-handelssuccé: Apoteket ökar med 43 miljoner

I stort sett hela försäljningsökningen tillskrivs den ökande handeln av receptförskrivna läkemedel på nätet.

Förra året omsatte Apoteket AB 15 075 miljoner kronor mellan januari och september under samma period, alltså drygt 15 miljarder. I år hade nettoomsättningen ökat till 15 118 miljoner kronor under samma period, vilket alltså är en ökning med 43 miljoner. Och nu visar det sig att det framför allt är e-handeln som ligger bakom.

- Försäljningsökningen förklaras främst av ökad försäljning av receptförskrivet i e-handelskanalen, förklarar företaget i sin kvartalsrapport.

Annons

Konceptet med receptbelagda läkemedel som kan beställas hem via e-handeln är alltså inget annat än en succé för den före detta statligt ägda apotekskoncernen.

E-handlade recept står för 6 procent

I rapporten konstateras dessutom att detta tycks vara en starkt växande trend på marknaden som helhet. Recept som beställs i e-handeln uppges nu stå för 6,2 procent av den totala försäljingen på hela apoteksmarknaden. Detta kan jämföras med förra årets siffra, som var 4,3 procent.

- Försäljning av apoteksprodukter via e-handel ökar och försäljning av läkemedel och andra apoteksprodukter via e-handel fortsätter att öka, konstaterar företaget i rapporten.

Rörelseresultatet ökade till 580 miljoner, vilket motsvarar 3,8 procent jämfört med samma period förra året.

Annons