E-handlare: VR-glasögonen kan bli årets julklapp

Både e-handlare och bettingsajter tror på de populära glasögonen.

Traditionen med årets julklapp har hållit i sig sedan 1988 och utses sedan dess årligen av HUI Research. För att vara kvalificerad måste julklappen vara en tidstypisk produkt som tros kunna sälja bra. Det gör VR-glasögonen till en stark kandidat för många e-handlare inför årets kröning.

- Detta är första julen de har blivit tillgängliga för slutkunden, så om man definierar årets julklapp som en nyhet som inte ännu slagit riktigt brett, men som kommer att göra det - då kan det absolut bli VR-glasögonen, det tror vi på, säger Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten.

Annons

VR-kit årets julklapp i Norge

På Komplett i Norge behöver man knappt ens gissa - där har VR-paketet Sony Playstation VR nämligen redan utsetts till “årets julegåva” av branschorganisationen Elektronikkbransjen.

- Vi tror att det är en stor sannolikhet att VR-headsetet också blir årets julklapp i Sverige, skriver Kompletts kommunikationsdirektör Ingebjørg Tollnes i ett mejl till Ehandel.se.

"Stark trend för oktober"

Flera av de stora kedjorna som säljer glasögonen har också sett en ökad försäljning på sistone.

- Det är en stark trend för oktober, som nu fortsätter i november, att VR-glasögonen säljer bättre än tidigare, så det är ingen vågad gissning att den kommer vara populär i jul. Sen om den blir årets julklapp återstår att se, men något som talar för  att den kommer gå starkt som julklapp är att den finns i olika prisklasser. Det finns nåt för alla, säger Niklas Carlsson, informationschef på Clas Ohlson till Ehandel.se.

"Lönar sig att vara tidigt ute"

På Komplett tror man till och med att en del VR-produkter kan hinna ta slut för den som inte är ute i tid.

- Vi säljer väldigt mycket av Sony Playstation VR nu inför jul och det lönar sig att vara tidigt ute. Det kan bli så att Sony inte klarar av att leverera tillräckligt till julförsäljningen, skriver Ingebjørg Tollnes.

Den bilden känns igen av Elgiganten.

- VR-glasögonen blir inga storsäljare nu till jul, det tror jag inte. Tillgången är ganska begränsad, säger Jessica Wallin, som dock tror att VR-glasögonen kommer kunna användas till många spännande saker i framtiden.

Annons

Storsäljaren tror hon istället blir de trådlösa hörlurarna.

Även flera av de stora bettingbolagen tror att de virtuella produkterna kan bli mångas verklighet till jul. Unibet, Bra Odds och Pafs tippar alla att VR-headsetet blir årets julklapp. Samtliga tre sajter tippar att trådlösa hörlurar har näst bäst chans att bli utsedda till årets julklapp.

Annons