E-handlare i uppror – ska stoppa PostNords nya Varubrev

Hoppas att de nya måtten slopas.

PostNords beslut att förändra måtten på den bland e-handlare populära tjänsten Varubrev, föll inte i god jord hos alla e-handlare. Tvärtom dömer många av de mindre e-handelsföretagen ut beslutet som "ogenomtänkt" eller "panikartat", vilket vi nyligen berättade mer om i ett längre reportage. 

LÄS ÄVEN: E-handlare talar ut om strypningen av varubreven

Annons

"Får aldrig vettigt pris på Mypack"

Nu har ett av de missnöjda e-handelsföretagen, Malmö TeknikKompani HB, bestämt sig för att försöka avstyra hela projektet med hjälp av en namninsamling. Med rubriken "Vi vill ha varubrevet kvar oförändrat" vädjar namninsamlingen till PostNord att tänka om, eller att åtminstone senarelägga projektet så att e-handlarna får bättre möjlighet att förbereda sig inför förändringen.

- Vi är i stor beroendeställning till er och de tjänster ni erbjuder. Många av oss småföretagare är väldigt förtjusta i just tjänsten varubrev, främst med anledning av priset och måtten. Då tjänsten kommer att få ändrade villkor kommer detta att få stora konsekvenser för oss. Eftersom flertalet av oss aldrig kommer kunna få ett vettigt pris på er Mypack-tjänst innebär förändringen orimliga ekonomiska konsekvenser, står det i introt till namninsamlingen.

Namninsamlingen kom upp för mindre än ett dygn sedan, men har i skrivande stund redan fått nära 40 underskrifter.

- Vi vill ju inte kriga mot Postnord utan vi vill att de ska förstå att vi e-handlare är starkt beroende av Postnords tjänster, så minsta lilla förändring får stora konsekvenser, och denna förändring kommer att skapa enormt stora problem för många, skriver Malmö TeknikKompani i ett mejl till Ehandel.se.

Kan tänka sig liknande tjänst

PostNord har hela tiden hävdat att de nya varubrevsmåtten innebär att servicen förbättras, eftersom brevens mått nu ska passa ihop med de fastighetsboxar som blir allt vanligare i flerfamiljshus. 

LÄS ÄVEN: PostNord om nya varubreven: "Kan bli en utmaning"

Malmö TeknikKompani listar istället flera förslag som de tycker hade varit bättre ur e-handlarnas synpunkt.

- Det vi hoppas uppnå är att Postnord lyssnar på oss, och antingen låter varubreven vara oförändrade eller senarelägger förändringen med mycket längre varsel. Eller att man erbjuder en liknande tjänst som inte innebär en prisökning på 200-300 procent.

Annons

Varubrevens nya mått är tänkta att börja gälla den 1 maj i år.

LÄS ÄVEN: Så kommer Varubreven att förändras

Annons