E-handlare kan slippa moms-krångel inom EU

"One Stop Shop" ska underlätta för e-handlare som verkar i flera länder, vill EU-kommissionen.

Har du, i likhet med e-handelsorganisationen EMOTA:s ordförande, stört dig på det ständiga moms-krånglet som e-handlare stöter på inom EU?

I dagsläget kan man som e-handlare med försäljning i flera EU-länder snabbt få femtioelva olika momsinbetalningar att hålla reda på, då de nuvarande reglerna innebär att moms måste betalas in enskilt i varje land man säljer varor i. Men detta kan snart vara ett minne blott.

Annons

Gemensam moms-portal

Nu föreslår EU-kommissionen att reglerna ska förenklas till e-handlarnas förmån. En ny gemensam portal ska underlätta för e-handlare som säljer varor i flera länder, tycker kommissionen. Genom att upprätta en så kallad One Stop Shop ska företag kunna betala in all sin moms till ett och samma ställe på kvartalsbasis.

– Stora och små företag som säljer till andra länder via nätet kommer nu att kunna hantera momsen på samma sätt som vid försäljning inom det egna landet, sade EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici i ett uttalande.

EU ska tjäna 5 miljarder euro

Förenklingen väntas spara företagen totalt 2,3 miljarder euro per år och reglerna innebär också att momsen betalas in i det land där slutkunden finns. Det beräknas i sin tur resultera i 5 miljarder euro extra årligen - bara i momsinbetalningar.

Kommissionen ska även göra det lagligt att ha samma moms på e-böcker och webbtidningar som man har på de fysiska produkterna. Om det blir verklighet kan alltså den sänkta svenska ljudboksmomsen vara ett minne blott.

Kan införas för varor 2021

Vidare kommer småföretag med en försäljning i andra EU-länder som understiger 10 000 euro per år kommer att få hantera sin moms i hemlandet. De nya reglerna för småföretag kan införas från 2018 för e-tjänster och från 2021 för varor.

Annons