E-handlare riskerar böter efter två dödsfall på en månad

Kan få betala 235 000 kronor.

Amazon har fått påstötningar om att betala 28 000 amerikanska dollar, eller knappt 235 000 kronor, i böter för osäkra arbetsförhållanden på ett av sina lager i Indianapolis i delstaten Indiana.

Anledningen är att en av e-handlarens medarbetare omkom i en olycka med en gaffeltruck i september i år, och nu har Indianas motsvarighet till Arbetsmiljöverket hittat ett antal säkerhetsproblem i arbetsmiljön på lagret. Bland annat ska företaget inte ha erbjudit säkerhetsutbildning i tillräcklig omfattning.

Annons

LÄS ÄVEN: Amazons lageranställda i Tyskland går ut i strejk

Andra dödsfallet på samma lager

Samma månad omkom även en Amazonmedarbetare på ett av e-handlarens lager Pennsylvania. Även det dödsfallet ska ha berott på en olycka som involverade en truck. Händelsen utreds fortfarande av delstatens myndigheter, så några böteskrav för det ärendet har ännu inte lagts fram. Det aktuella lagret i Pennsylvania drabbades dessutom av en olycka med dödlig utgång så sent som 2014.

Allt enligt tidningen ReCode, som också berättar att Amazon flera gånger har fått kritik för hårda arbetsförhållanden och för att företagets personal inte är organiserad via några fackförbund. Tidningen har fått beskedet att Amazon inte kommenterar pågående undersökningar. E-handlaren ska i ett pressmeddelande dock ha sagt att personalens säkerhet är högst prioriterad, och att bolaget ser över sina rutiner för att försäkra sig om att dess anställda har en bra arbetsmiljö.

Annons