E-handlare säger upp 274 – kostnaderna blev för stora

Tillväxt på 9 procent hjälpte inte.

När årets andra kvartal var över, och Ebay skulle avslöja sina siffror, stod det klart att bolaget hade nått en omsättning på 2,6 miljarder dollar under perioden. Det motsvarar en tillväxt på 9 procent, enligt nyhetssajten Retail Dive.

Varslar i San Francisco-trakten 

Men det verkar inte ha varit tillräckligt. Nu har nämligen Ebay meddelat planer på att säga upp 274 personer som arbetar i närheten av San Francisco, skriver sajten och hänvisar till handlingar som lämnats in till State of California Employment Development Department.

Annons
Annons

Ebay, som har velat se sig själv som USA:s självklara marknadsplats online, har på senare år fått en allt tuffare konkurrens från Amazon, som också har satsat stort på sin marknadsplats. Kampen ska ha drivit på Ebays kostnader, och under Q2 i år var bolagets rörelsemarginal nere på 15,4 procent. Det kan jämföras med 19,8 procent samma period året innan.

LÄS ÄVEN: Så tar konkurrenten upp kriget under jättens största säljdag

"Vi måste vara uthålliga"

För att inte tappa sin position på marknaden ska Ebay bland annat ha lagt pengar på marknadsföring och på att ta fram smidigare leveransalternativ. Det är ännu oklart vad detta - i kombination med nedskärningarna i personalstyrkan - kommer att ge i slutändan, men företagets vd Devin Wenig är optimistisk.

- Vi måste vara uthålliga och driva företaget långsiktigt, och inte stänga ner det bara för att det inte gjorde ett avtryck under det här kvartalet, säger han i en kommentar om Ebays senaste rapport.

Huvudkontoret hårt drabbat?

I Ebays inlämnade handlingar om uppsägningar framgår det inte någon exakt orsak till nedskärningarna. Det ska dock handla om "permanenta uppsägningar". De allra flesta av de berörda jobben - 228 stycken - finns i San Jose, där Ebay också har sitt huvudkontor. 

LÄS ÄVEN: Ebay slänger ut PayPal - lanserar egen betaltjänst

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!